Skip to main content

Πωλητές της «Σχεδίας» επανασχεδιάζουν τον χάρτη της Θεσσαλονίκης

Στο τεύχος Μαϊου του περιοδικού, θα διανέμεται έντυπο με την ιστορία των αστέγων της πόλης, μέσα από έναν διπλής όψης αφηγηματικό χάρτη.

Τους προσωπικούς χάρτες των βιωμάτων τους στη Θεσσαλονίκη κλήθηκαν να κάνουν πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» οι οποίοι ξανασχεδίασαν τον χάρτη της πόλης με τα δικά τους μάτια. Μάλιστα, στο τεύχος Μαϊου του περιοδικού που πωλείται στη Θεσσαλονίκη, διανέμεται έντυπο με την ιστορία των αστέγων της πόλης, μέσα από έναν διπλής όψης αφηγηματικό χάρτη που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του κοινωνικού-πολιτιστικού έργου Eye am Thessaloniki.

Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Νατάσα Καραθάνου ο διαχειριστής του έργου Βασίλης Νάνης, «με αφετηρία τη συμπλήρωση εκατό χρόνων (1917-2017) από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες αστέγους, αποφασίσαμε να προβάλλουμε τους διαφορετικούς παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν κάποιον άστεγο».

«Προς την κατεύθυνση αυτή», συνεχίζει, «έχουν επιλεγεί πέντε χρονικά σημεία - κλειδιά στην ιστορία της πόλης, η πυρκαγιά του 1917, η ανταλλαγή πληθυσμών και οι πρόσφυγες του 1922/23, ο πόλεμος και η γερμανική κατοχή των ετών 1941-44, ο σεισμός του 1978 και η οικονομική κρίση και οι νεοάστεγοι του σήμερα».

Εκτός από την διανομή του ιδιαίτερου αυτού χάρτη μαζί με το περιοδικό «Σχεδία», το Eye am Thessaloniki διοργανώνει το διήμερο 6 και 7 Μαίου εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη του κοινωνικού φαινομένου των αστέγων, συνδέοντάς το με την ίδια την ιστορία της πόλης. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης αλλά και στους δρόμους της πόλης.

«Συνολικά 8 πωλητές του περιοδικού δρόμου έχουν σχεδιάσει και θα παρουσιάσουν τους προσωπικούς τους χάρτες καλώντας τους πολίτες της να μπουν για λίγο στη δική τους θέση και να ακούσουν τις ιστορίες τους», αναφέρει ο κ.Νάνης προσθέτοντας ότι το διήμερο θα πραγματοποιηθούν μια ειδικά διαμορφωμένη περιπατητική διαδρομή, σχεδιασμένη από την πολιτιστική εταιρεία εναλλακτικών ξεναγήσεων dot2dot και αφηγηματική παράσταση από την ομάδα Lupus in Fabula. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι δρόμου με χάρτη, αλλά και να συμμετέχουν σε ένα ολοήμερο εργαστήριο από μέλη του προγράμματος Tópio της Α.Μ.Κ.Ε. Creativity Platform για να δημιουργήσουν τον δικό τους μοναδικό χάρτη της πόλης.

Το κοινωνικό-πολιτιστικό έργο “EYE AM THESSALONIKI: Η πόλη μου με άλλα μάτια” υποστηρίζεται από το START - Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch, σε συνεργασία με το Goethe Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας.