Skip to main content

Πολυθέαση: Το πάρκο δραστηριοτήτων από τη Βέροια που αναπνέει στη φύση

Ένα ζευγάρι προπονητών TaeKwonDo θέλησε να βγάλει την άθληση των παιδιών από τους τέσσερις τοίχους, φτιάχνοντας ένα διαφορετικό πάρκο δραστηριοτήτων

Είχαν κουραστεί να γυμνάζουν παιδιά μέσα σε τέσσερις τοίχους. Η ανάγκη του Γιώργου Κώτα και της Μαρίας Σταύρου, ενός ζευγαριού προπονητών TaeKwonDo, να μεταφέρουν την άθληση στη φύση ήταν και το έναυσμα για να δημιουργήσουν το «Πολυθέαση», ένα πάρκο δραστηριοτήτων και περιπέτειας έξω από τη Βέροια, στον δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, σε μια έκταση 72 στρεμμάτων, το οποίο εδώ και τέσσερα χρόνια γίνεται πόλος έλξης για τα παιδιά και τους γονείς τους. Μάλιστα, μέχρι στιγμής περισσότερα από 2.000 παιδιά το έχουν επισκεφθεί.

Η δημιουργία του πάρκου ήταν όνειρο ζωής για το ζευγάρι των προπονητών, που διαθέτουν πολυετή εμπειρία στον αγωνιστικό αθλητισμό και στις αθλοπαιδιές, μέσα από τον Σύλλογο TaeKwonDo «Πυγμή Βέροιας». Η επαφή τους με αντίστοιχα πάρκα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία είχε ρίξει τον πρώτο σπόρο, ο οποίος άνθισε από τη διαχρονική τους επιθυμία να δημιουργήσουν κάτι που θα είχε σχέση με τη φύση. Έτσι το 2007 αγόρασαν την έκταση και ξεκίνησαν τις διαδικασίες για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Το 2010 το επενδυτικό τους πρόγραμμα, ύψους άνω του μισού εκατ.ευρώ, εντάχθηκε στο ΟΠΑΑΧ και το 2016 το πάρκο άνοιξε τις πύλες του.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε, πέρα από ένα πάρκο δραστηριοτήτων, ένα πεδίο επικοινωνίας, γνωριμίας, δράσης, επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες, με στόχο τη βιωματική γνώση, αλλά και αξέχαστες στιγμές στη φύση, ικανές να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της θέασης της ζωής από πολλές πλευρές» λέει το ζευγάρι στη Voria.gr.

Η επαφή με τη φύση

Το πάρκο λειτουργεί από τον Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, μακροπρόθεσμος στόχος όμως είναι να είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο. Μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί μόλις τα 20 στρέμματα της έκτασης, ενώ το επόμενο βήμα του ζευγαριού είναι να αξιοποιήσει τη δασική έκταση των 30 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός του πάρκου, με ήπιες δράσεις που θα φέρουν τους επισκέπτες πιο κοντά στη φύση και την ενέργειά της. Μια από τις δραστηριότητες που σκέφτονται οι δύο προπονητές είναι για παράδειγμα πεζοπορίες μέσα στο δάσος, κατά τις οποίες οι επισκέπτες θα αφήνουν στην άκρη τα παπούτσια τους και με τα γυμνά τους πόδια θα έρχονται σε επαφή με τις πέτρες, το χώμα, το νερό, τη λάσπη και τα φύλλα. Επίσης στα πλάνα είναι να αναδειχθεί η πλούσια χλωρίδα της περιοχής, που είναι γνωστή για τα βότανά της, αλλά και η πανίδα, δίνοντας στο πάρκο και μια πιο έντονη περιβαλλοντική διάσταση.
«Στόχος μας είναι να συμμετέχει στο πάρκο όλη η οικογένεια, όχι μόνο τα παιδιά. Να περνούν όλοι μαζί μερικές δημιουργικές ώρες» λέει στη Voria.gr ο Γιώργος Κώτας.

Ένας διαφορετικός στίβος περιπέτειας

Στο πάρκο αναπτύσσονται πολλές, διαφορετικές δράσεις. Υπάρχει στίβος περιπέτειας, που περιλαμβάνει παιχνίδια με εναέριες διαπεράσεις σε δύο επίπεδα, για παιδιά δημοτικού και εφήβους-ενήλικες. Μάλιστα η κάθε διαπέραση διαθέτει το δικό της θέμα, από αριθμούς και ζώα μέχρι αστερισμούς, ώστε να έχει εκτός από αθλητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τα παιδιά. Επίσης το πάρκο φιλοξενεί πίστα αναρρίχησης με έξι διαφορετικές διαδρομές, όπου τα παιδιά σκαρφαλώνουν γύρω στα 9 μέτρα. Στις δραστηριότητες της Πολυθέασης περιλαμβάνεται και η τοξοβολία σε ερασιτεχνικό επίπεδο, που παρακινεί τα παιδιά να βάλουν έναν στόχο στη ζωή τους μέσα από το παιχνίδι. Παράλληλα, στο πάρκο υπάρχουν αλογάκια πόνι για τα μικρά παιδιά, τα οποία συνοδεία του προσωπικού έρχονται σε επαφή με τα ζώα μέσα από τη βόλτα. 

Στην Πολυθέαση έχει δημιουργηθεί και μια παιδική χαρά για χαλαρό παιχνίδι, γίνονται διάφορες αθλοπαιδιές, ενώ κάποιες ημέρες παραδίδονται και δωρεάν μαθήματα TaeKwonDo . Παράλληλα, λειτουργεί χώρος εστίασης και καφέ.

«Ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι μεγάλος. Χαίρονται, εκφράζονται, εκδηλώνονται περισσότερο από ότι αν βρίσκονταν σε έναν κλειστό χώρο. Αναπνέουν τη φύση, γελούν. Αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος μας» λέει ο Γιώργος Κώτας.