Skip to main content

Πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των καταστηματαρχών, καταγγέλλει ο Ζορπίδης

Για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των καταστηματαρχών της Θεσσαλονίκης που πλήττονται από τις εργασίες για την κατασκευή του μετρό έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μι
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος των καταστηματαρχών της Θεσσαλονίκης που πλήττονται από τις εργασίες για την κατασκευή του μετρό έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του μετρό.

«Η πολιτεία, και λυπάμαι που το λέω, θέλει να βλέπει την πόλη σ΄ αυτό το χάλι μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Δυστυχώς, οι επαγγελματίες έχουν υποστεί ένα πολιτικό παιχνίδι όσον αφορά στην κατασκευή του μετρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες των περιοχών της Δελφών, της Βενιζέλου και της Μοναστηρίου είναι οι λαμαρίνες, οι οποίες τους έχουν αποκλείσει από τους πελάτες τους, κάτι που, όπως λένε, έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στον τζίρο τους και κατ΄ επέκταση στην επιβίωσή τους. Εξάλλου όπως λένε, τα εργοτάξια είναι στη πραγματικότητα πολύ μικρότερα από το συνολικό χώρο που καλύπτεται. Όπως υποστηρίζουν, μεγάλο τμήμα των υπό κατάληψη χώρων είναι για τα γραφεία και χώροι για τη στάθμευση των αυτοκινήτων των εργαζομένων.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζορπίδης, στις περιοχές αυτές το ένα λουκέτο ακολουθεί το άλλο και ένας-ένας οι καταστηματάρχες κατεβάζουν τα ρολά των μαγαζιών τους, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλέον στις υποχρεώσεις τους.

«Ένα στα δύο καταστήματα είναι κλειστά στην Εγνατία. Τόσο καιρό δεν έχει γίνει τίποτα. Ούτε το 2030 δεν θα τελειώσει έτσι όπως πάμε. Εμείς θέλουμε να ολοκληρωθεί το έργο, αλλά, όταν όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει, τι να το κάνουμε το μετρό;», δήλωσε ο κ. Ζορπίδης.

Στις οδούς Βενιζέλου και Μοναστηρίου, όπου οι λαμαρίνες βρίσκονται στην περιοχή επί 3 χρόνια, η κατάσταση είναι δραματική. Όπως αναφέρουν καταστηματάρχες των περιοχών, εξαιτίας των καθυστερήσεων των εργασιών για την κατασκευή του έργου έχουν κλείσει 10-15 επιχειρήσεις σε κάθε οδό.

Οι καταστηματάρχες

«Συνολικά στη Μοναστηρίου έχουν κλείσει 10-15 επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα. Είναι το τρίτο Πάσχα που δεν θα δουλέψουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών από την περιοχή της Μοναστηρίου, Γιάννης Διαβάτης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η εικόνα που αντικρίζουν κάθε πρωί είναι «αισχρή», καθώς κάθε μέρα μπροστά από τα καταστήματά τους βρίσκουν από αίματα μέχρι ακαθαρσίες ανθρώπων. Επιπλέον, όπως λέει ο ίδιος, οι λαμαρίνες λειτουργούν ως προστασία για τους επιτήδειους και στην περιοχή σημειώνονται καθημερινά διαρρήξεις.

«Το προηγούμενο διάστημα άνοιξαν και το δικό μου μαγαζί. Πήραν 20.000 ευρώ και έφυγαν», σημείωσε ο κ. Διαβάτης ο οποίος διατηρεί κατάστημα με ρούχα στην περιοχή. 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών από το εργοτάξιο της Βενιζέλου, Δημήτρης Κοροκυθάκης, υπογράμμισε ότι εξαιτίας των λαμαρινών που βρίσκονται στην περιοχή η πρόσβαση στα καταστήματά τους δεν είναι δυνατή με σημαντικές συνέπειες για το μέλλον των καταστημάτων. Όπως αναφέρει ο ίδιος πλέον οι καταστηματάρχες, αφού δεν έχουν πελατεία, παρακολουθούν τους εργάτες του μετρό.

«Δεν υπάρχει πρόσβαση στα καταστήματά μας. Από τη μία πλευρά του δρόμου τα μισά καταστήματα έχουν κλείσει. Έχουμε καταντήσει να μην δουλεύουμε και να παρακολουθούμε τους εργάτες στα εργοτάξια του μετρό», ανέφερε ο κ. Κοροκυθάκης.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στα καταστήματα της Δελφών, όπου τα ενοικιαστήρια στις προσόψεις των καταστημάτων πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά. Όπως ανέφερε ο κ. Ζορπίδης στη συνέντευξη τύπου θα έδινε το «παρών» και ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της Δελφών, αλλά αυτό δεν έγινε, αφού και ο ίδιος αναγκάστηκε να κλείσει οριστικά τον φούρνο τον οποίο διατηρούσε μέχρι πρότινος στην περιοχή.

«Σήμερα θα ερχόταν και ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της Δελφών, ο κ. Σταμάτης Κεραστάρης, αλλά δεν θα μπορέσει να είναι εδώ, γιατί σήμερα έκλεισε το κατάστημά του και ο ίδιος», ανέφερε ο κ. Ζορπίδης.

Νέες κινητοποιήσεις

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι καθυστερήσεις στις εργασίες του μετρό οφείλονται κυρίως στην προηγούμενη διοίκηση της «Αττικό Μετρό Α.Ε» και την καθυστέρηση στην παράδοση των έργων στους εργολάβους για τους σταθμούς του Παπάφειου, του Πατρικίου και της Νέας Ελβετίας.

«Οι εργολάβοι δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα και πενθήμερα. Από τους 1.200 εργαζομένους που απασχολεί η ΄Αττικό Μετρό΄ δεν εργάζεται κανείς τώρα», σημείωσε ο κ. Ζορπίδης. 

«Έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους. Όλοι μας λένε ψέματα και μας κοροϊδεύουν. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά. Μας λένε ότι φταίει η κρίση. Η κρίση όμως και οι λαμαρίνες εμάς θα μας κλείσουν τα καταστήματα», σημείωσε ο κ. Διαβάτης.

Όπως λένε οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, σε επαφές που έχουν με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Μαγκριώτη η κυβέρνηση τους εκφράζει το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση της κατασκευής χωρίς όμως να τους αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Ο κ. Μαγκριώτης μάς λέει ότι πρέπει να πάρει απόφαση το ένα ή το άλλο υπουργείο και υπάρχουν καθυστερήσεις. Μας διαβεβαιώνει ότι θα τελειώσει το έργο, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί εμείς θα έχουμε πεθάνει», υπογράμμισε ο κ. Διαβάτης.

Εξάλλου, αύριο μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Επαγγελματιών γιατο Μετρό θα αποκλείσουν συμβολικά την οδό της Μοναστηρίου για δύο ώρες, από τις 12 μ. μέχρι τις 2.00 μ.μ., ζητώντας να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες των εργοταξίων και να αντικατασταθούν με πλέγματα. Όπως γνωστοποίησε η συντονιστική επιτροπή, που εκπροσωπεί περίπου 500 καταστήματα της πόλης, θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα, καθώς περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά την περίοδο των εορτών.