Skip to main content

Πολιτικά τα χαρακτηριστικά της οικονομικής κρίσης

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας.
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προστέθηκαν στις παθογένειες και της ενδογενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας το περιφερειακό τμήμα Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Δεν άργησε μάλιστα να αναπτυχθεί αντιπαράθεση μεταξύ του αντιπροέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καβαθά και του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας Ευριπίδη Ευλογημένου. Ο τελευταίος δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν φοροδιαφεύγουν, υπονοώντας ότι φοροδιαφεύγουν οι μικρομεσαίοι. Ο κ. Καβαθάς απάντησε ότι δεν μπορούν να γίνονται τιμητές αυτοί που εδώ και 50 χρόνια ευνοούνται συνεχώς από την πολιτεία.

Ο κ. Ευλογημένος μίλησε για τραγική κατάσταση στην αγορά και επεσήμανε ότι το οικονομικό πρόβλημα έχει τις ρίζες του στην πολιτική αλλά και στην ίδια την ελληνική κοινωνία. «Οφείλουμε να γίνουμε λιγότερο ανήθικοι. Αλλά αυτό απαιτεί τεράστια  και μακροχρόνια προσπάθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απέστειλε όμως χαιρετισμό στον οποίο μεταξύ άλλων τόνιζε: «Ο νέος Προϋπολογισμός που καταθέτουμε είναι ένα από τα εργαλεία της οικονομικής πολιτικής της νέας Κυβέρνησης. Με το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων ρίχνουμε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ στην Οικονομία. Με άλλα μέτρα ενισχύουμε τη ρευστότητα στην Οικονομία.

Παρεμβαίνουμε στη λειτουργία του Τειρεσία. Ρυθμίζουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και επαγγελματιών, αγροτών και κτηνοτρόφων. Ρυθμίζουμε τις οφειλές των υπερχρεωμένων καταναλωτών. Θέτουμε ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο αριθμό, λίγο πάνω από το 9%. Περιορίζουμε τη σπατάλη και τις δαπάνες, αλλά ενισχύουμε τομείς με σημαίνοντα κοινωνικό χαρακτήρα, την Παιδεία, την Υγεία και τη Δημόσια Ασφάλεια.

 Με το επίδομα αλληλεγγύης και με την παράλληλη εισφορά των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας αναδεικνύουμε την αναδιανομή του πλούτου ως βασική μας προτεραιότητα».