Skip to main content

Μία σταθερή... σκιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Οι δήμοι ξανά σε μέρες λιτότητας, η σκιά του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και ένα πρόσωπο της ελληνικής γαστρονομίας από το Άγιον Όρος

-Υπουργοί και υφυπουργοί που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη «συνοδευτικά» στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν από το Υποδομών και Μεταφορών οι Κώστας Καραμανλής και Γιάννης Κεφαλογιάννης, από το Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Χρήστος Δήμας, από το Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας, από το Εργασίας η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, που ήταν ο μοναδικός που τον συνόδευσε από την Αθήνα και σε όλες τις συναντήσεις του. Ο επονομαζόμενος και «ταμπλετάκιας», καθώς σε ένα tablet κρατούσε όλες τις σημειώσεις και ήταν το δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη.

-Μειωμένη χρηματοδότηση κατά 60%, μειωμένα έσοδα λόγω κορωνοϊού, άντε να κάνεις πολιτική. Οι δήμοι ψάχνονται οικονομικά κι επιπλέον δεν λαμβάνουν κι αυτά που δικαιούνται από άλλες πηγές, με αποτέλεσμα να κάνουν αλχημείες για να ασκήσουν πολιτική και να παράγουν έργο. Ενίοτε και για να πληρώσουν μισθούς... Τόσο τραγικά είναι τα πράγματα. Μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ακούσαμε να λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε να κάνει με τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Χωρίς κάδους η ανακύκλωση στον κεντρικό δήμο είναι στο 25% αντί να είναι στο 35% και επιπλέον, ο δήμος δεν παίρνει τα έσοδα που δικαιούται από την ανακύκλωση που γίνεται...

-Ο μοναδικός Θεσσαλονικιός που ακολούθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλες τις επισκέψεις του κατά την παραμονή του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν ο Φάνης Παπάς. Ο κ. Παπάς, που είναι άλλωστε και ο πιο σταθερός «μητσοτακικός» της περιοχής, αποτελεί συνομιλητή του πρωθυπουργού και των ανθρώπων του επιτελείου του και παρότι δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα πουθενά, οι σχέσεις δεν έχουν διαταραχτεί.

-Έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση εντός της εβδομάδας προγραμματίζεται για το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, αποδέχτηκε το αίτημα του επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις», Χρήστου Παπαστεργίου, και θα γίνει μια σύσκεψη αποκλειστικά για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς θεωρούνται τομείς προτεραιότητας για το καλοκαίρι, που αρχίζει ημερολογιακά.

-Σε πρόσωπο της ελληνικής γαστρονομίας εξελίσσεται ο Αγιορείτης πατέρας Επιφάνειος. Ο «αρχιμάγειρας» του Αγίου Όρους, που είναι εξωστρεφής, στηρίζει και στηρίζεται από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της «Μακεδονικής Κουζίνας», εσχάτως τιμήθηκε με τον ανώτατο τίτλο της ελληνικής γαστρονομίας από τον οργανισμό «Greek Taste Beyond Borders». Είναι ο «Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας 2020 και 2021». Πενήντα χρόνια στο μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας, ο πατέρας Επιφάνειος, εκτός από την αγιορείτικη κουζίνα, παράγει το γνωστό πλέον κρασί «Μετόχι Μυλοπόταμος» και αποτελεί πλέον το πρόσωπο της ελληνικής κουζίνας διεθνώς.