Skip to main content

Πολίτης έσωσε πέντε μικρά παπάκια στη Χαλκιδική (φωτο)

Οι μικρές πάπιες είχαν εγκλωβιστεί στο στηθαίο του δρόμου Κασσάνδρειας-Ν.Μουδανιών, όταν επιχείρησαν μαζί με τη μητέρα τους να διασχίσουν το οδόστρωμα

Πέντε μικρά παπάκια, η ζωή των οποίων διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο, διέσωσε ευσυνείδητος πολίτης στη Χαλκιδική πριν από λίγες ημέρες.

Οι μικρές πάπιες είχαν εγκλωβιστεί στον δρόμο Κασσάνδρειας-Νέων Μουδανιών, όταν επιχείρησαν μαζί με τη μητέρα τους να διασχίσουν το οδόστρωμα, ωστόσο αντιμετώπισαν εμπόδιο, το στηθαίο.

Ο Δημήτρης Σάββας αντιλήφθηκε τον κίνδυνο, σταμάτησε επί τόπου με το όχημά του, τα απομάκρυνε και επικοινώνησε με τη Δράση για την Άγρια Ζωή/ Action for wildlife.

Μετά τις απαραίτητες οδηγίες που του δόθηκαν από την περιβαλλοντική οργάνωση, ο κ. Σάββας τα άφησε στην απέναντι πλευρά του δρόμου όπου τα εντόπισε αμέσως η μητέρα τους και μαζί συνέχισαν το ταξίδι τους.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τη Δράση για την Άγρια Ζωή:

«Διάφορα είδη πάπιας συχνά κατασκευάζουν τη φωλιά τους μακριά από τους υγροτόπους, θεωρώντας προφανώς τα σημεία αυτά πιο ασφαλή για να γεννήσουν και να εκκολάψουν τα αυγά τους. Η διαδρομή όμως από τη φωλιά μέχρι την περιοχή ανατροφής και μεγαλώματος των νεοσσών κρύβει πολλούς κινδύνους πέρα από τους φυσικούς εχθρούς, π.χ. θηρευτές. Δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, αυτοκίνητα, σπίτια με περίφραξη και αυλές, δρόμοι που οδηγούν σε αδιέξοδα, σκυλιά και πολλά άλλα εμπόδια.

Πριν λίγες μέρες στο δρόμο Κασσάνδρειας-Νέων Μουδανιών πέντε μικρά παπάκια προσπαθούσαν μαζί με τη μητέρα τους να διασχίσουν το οδόστρωμα. Υπήρχε όμως διαχωριστικό κιγκλίδωμα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πάνω στο οδόστρωμα και να κινδυνεύει άμεσα η ζωής τους. Ο κ. Δημήτρης Σάββας που περνούσε είδε τα παπιά στη μέση του δρόμου και αμέσως κατάλαβε ότι κινδύνευαν. Σταμάτησε, τα μάζεψε και επικοινώνησε μαζί μας. Καθώς η μητέρα τους πετούσε όλο το διάστημα από πάνω τους τον συμβουλέψαμε να μην τα απομακρύνει από την περιοχή αλλά να πάει και να τα αφήσει από τη μεριά του δρόμου που σκόπευε η μητέρα τους να τα πάει και αυτή θα τα βρει. Έτσι και έκανε. Τα πέρασε από την απέναντι μεριά του δρόμου και η μητέρα τους τα βρήκε αμέσως και συνέχισαν το ταξίδι τους.

Είναι πολύ σημαντικό οι νεοσσοί να μένουν μαζί με τους γονείς τους για να μπορέσουν να τα φροντίσουν σωστά και να τα εκπαιδεύσουν πως να επιβιώνουν. Συχνά οι άνθρωποι νομίζουμε πως αν μαζέψουμε ένα νεοσσό και το μεγαλώσουμε το βοηθάμε και του κάνουμε καλό αφού θα σωθεί. Αυτό όμως είναι λάθος καθώς στην πραγματικότητα οι νεοσσοί που μεγαλώνουν σε ανθρώπινα χέρια έχουν πολύ μικρές πιθανότητες επιβίωσης μετά την απελευθέρωσή τους, καθώς αγνοούν το πως να τραφούν ή να αποφύγουν τυχόν κινδύνους και γενικότερα πως να επιβιώσουν.

Αν βρείτε κάποιο νεοσσό ή μωρό θηλαστικό επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε. Μην το απομακρύνετε από την περιοχή αν δεν είναι τραυματισμένο ή σε άμεσο κίνδυνο».