Skip to main content

ΔΕΒΘ: Γιορτή βιβλίου και Γαλλοφωνίας στη Θεσσαλονίκη

Ένα τετραήμερο πολιτισμού στην 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Συμμετοχές από Ελλάδα και 25 χώρες, 285 εκδότες και κοντά 500 εκδηλώσεις.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο κόμβος μεταφορών και εμπορίου αλλά και διαχρονική πύλη πολιτισμού, αξία και πλούσιο δυναμικό που θα αναδειχθεί περίτρανα με την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Η φετινή ΔΕΒΘ είναι μία πραγματικά μεγάλη διεθνής έκθεση βιβλίου, με έναν ασύλληπτα υψηλό αριθμό εκδηλώσεων που συνολικά φθάνουν τις 500 με τη συμμετοχή 600 προσωπικοτήτων, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Τζήκας ο οποίος αποκάλυψε ότι η Εταιρεία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, αναλαμβάνει μία πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση της ΔΕΒΘ από το 2019 και μετά.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΒΘ, διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την ΔΕΘ- Helexpo και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, φορείς που κατόρθωσαν να κρατήσουν ζωντανό και μάλιστα να αναπτύξουν το θεσμό σε χρόνια πολύ δύσκολα από πλευράς πόρων και χρηματοδοτήσεων.

Η 15η ΔΕΒΘ, που θα πραγματοποιηθεί 3-6 Μαίου, έχει να παρουσιάσει εξαιρετικό ενδιαφέρον για συγγραφείς, εκδοτικούς οίκους, βιβλιόφιλους και αναγνωστικό κοινό καθώς σε αυτή συμμετέχουν 285 εκδότες απο την Ελλάδα και 25 χωρες του εξωτερικού, από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια Αμερική, ενώ στη φετινή διοργάνωση τιμώμενες είναι οι χώρες της Γαλλοφωνίας.

Σημειωτέον ότι τον θεσμό της τιμώμενης χώρας στη διοργάνωση εγκαινίασε προ δεκαετίας η Γαλλία.

Η Δημοκρατία στον 21ο αιώνα

Η 15η ΔΕΒΘ, έχει κεντρικό θέμα τη «Δημοκρατία στον 21ο αιώνα» και αναπτύσσεται σε τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: Λογοτεχνία και Μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία και Βιβλίο και Performance.

Παίρνοντας το λόγο το μέλος δ.σ. του Ε.Ι.Π και καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε ότι η ΔΕΒΘ δεν είναι μόνο μία έκθεση αλλά κάτι πολύ περισσότερο, μία γιορτή του πολιτισμού και μάλιστα ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για ολόκληρη την χώρα.

Κατά τον κ. Μανώλη Πιμπλή, διευθυντή της Έκθεσης, η ΔΕΒΘ είναι η μόνη σοβαρή έκθεση βιβλίου στην Ελλάδα, ένα πολύ μεγάλο γεγονός που ένας από τους κύριους στόχους του είναι η ενθάρρυνση της φιλαναγνωσίας, αλλά και η ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων της εποχής μας, όπως τα θέματα Δημοκρατίας, το Προσφυγικό. Άλλος στόχος σημαντικός είναι η ένταξη της ΔΕΒΘ, στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, κάτι που σε ένα βαθμό έχει επιτευχθεί καθώς με projects μετέχουν οι δύο μεγαλύτερες εκθέσεις βιβλίου παγκοσμίως, η Έκθεση της Φραγκφούρτης και η Έκθεση της Μπολώνιας.

Ο Πολιτισμός υπεραξία για τη Θεσσαλονίκη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να εμπλακεί πιο ουσιαστικά στη διοργάνωση της ΔΕΒΘ και όχι μόνο υποστηρικτικά προς τους διοργανωτές, είπε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Έλλη Χρυσίδου. Σε αυτό το πνεύμα σχεδιάστηκε μία συνέντευξη προβολής της ΔΕΒΘ, στους ανθρώπους του Πολιτισμού, στην Αθήνα, μεθαύριο Τετάρτη, ενώ το  Φεστιβάλ Κόμικς φέτος θα ομορφύνει την Έκθεση.

Για την Γαλλία, οι δεσμοί με τη Θεσσαλονίκη είναι στενοί και με μεγάλη ιστορία ενώ το Γαλλικό Ινστιτούτο για περισσότερο από ένα αιώνα έχει παρουσία και δράση στη πόλη, τόνισε ο Γάλλος πρόξενος και διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Philippe Ray.

Για να τιμηθεί και να αναδειχθεί η πολιτισμική προσφορά της Γαλλοφωνίας, έχει δημιουργηθεί ένα ειδικά σχεδιασμό Περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν πολλοί εκδοτικοί οίκοι, θα προβάλλεται το ψηφιακό βιβλίο, θα έχει παρουσία η πόλη της Νίκαιας, αλλά θα συμμετέχουν και πολλές πρεσβείες γαλλόφωνων χωρών, πρόσθεσε ο κ. Ray συμπληρώνοντας την ευρεία θεματολογία των γαλλόφωνων εκδόσεων αλλά και των συγγραφέων, από διάφορες χώρες του κόσμου, που γράφουν και δημιουργούν στη γαλλική γλώσσα.

Το πρόγραμμα της ΔΕΒΘ και τα πανηγυρικά εγκαίνια.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής ΔΕΒΘ περιλαμβάνει πολυάριθμες ανοικτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων συγγραφέων, θεματικές εκθέσεις, συναντήσεις επαγγελματιών και, το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών όπως και το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, καθώς και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά που θα λειτουργήσει σε ξεχωριστό χώρο, στο Περίπτερο «14».

Τα επίσημα εγκαίναι της 15ης ΔΕΒΘ θα γίνουν στις 7:30 το βράδυ, την Πέμπτη 3 Μαίου, στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης, στο Περίπτερο «15», με τους ήχους του «Μαγικού Χαλιού» από το μουσικό σχήμα Kaimaki, ενός μουσικού ταξιδιού στα λιμάνια της Μεσογείου και στα λόγια των ποιητών, από τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Νίκο Καββαδία μέχρι τον Ναζίμ Χικμέτ.

Με την Γαλλοφωνία τιμώμενη στη φετινή διοργάνωση, περισσότεροι από 30 γαλλόφωνοι συγγραφείς θα βρεθούν στην 15ης ΔΕΒΘ για να παρουσιάσουν το έργο τους, ενώ πάνω από 40 εκδοτικοί οίκοι θα προβάλλουν τις ιδιαιτερότητες του γραπτού λόγου στα γαλλικά.

Άλλωστε, πολιτισμός και συνεργασία ταιριάζουν οπότε  στο πλαίσιο της 15ης ΔΕΒΘ, η πόλη της Νίκαιας θα γιορτάσει την αδελφοποίηση της με τη Θεσσαλονίκη.

Τη διοργάνωση της 15ης ΔΕΒΘ χαιρέτισε η επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κ. Νοτοπούλου.