Skip to main content

Πολλά, ανοικτά, μέτωπα από τον Έβρο έως και την Κύπρο

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι σχέσεις Λευκωσίας – Αθήνας, στην παρούσα φάση, δεν βρίσκονται και στο καλύτερο δυνατό σημείο τους.

Το ερώτημα είναι απλό, αλλά κρίσιμο: Αν ο όποιος διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας, έστω κι ατύπως, τελικώς προχωρήσει παρά την διαφαινόμενη εμπλοκή λόγω της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, οι Τούρκοι θα συνεχίσουν τις έρευνες στην Κύπρο; Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει «κάλυψη» από την Αθήνα.

Πώς; Της ζητά να θέσει την απαγόρευση των ερευνών ως προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η όποια συζήτηση (και όχι διαπραγμάτευση). Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι άγνωστο αν η ελληνική πλευρά θα το πράξει.

Σημειώστε εδώ και κάτι ακόμα, χρήσιμο: Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι σχέσεις Λευκωσίας – Αθήνας, στην παρούσα φάση, δεν βρίσκονται και στο καλύτερο δυνατό σημείο τους.

Ο λόγος; Κάποιοι κάνουν παραπομπή στην ελληνική ανακοίνωση περί «ανεξάρτητου κυπριακού κράτους», που η αλήθεια είναι ότι πόνεσε τη Λευκωσία. «Μα δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι παίζουμε το παιχνίδι της Αγκυρας;» αναρωτιέται η κυπριακή ηγεσία. Το κλίμα αυτό φέρεται να μετέφερε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Στο σημείο αυτό, πάντως, θα πρέπει να γίνουν δυο σοβαρές διευκρινήσεις:

Α) Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Σίγουρα έχουν τις – όποιες – αποκλίσεις τους, αλλά η γενική εικόνα είναι αυτή που περιγράφεται παραπάνω.

Β) Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ξένη εταιρία που να «δουλεύει» σε κάποιο θαλάσσιο κυπριακό οικόπεδο. Το γεγονός δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο για την Κύπρο, υπό την έννοια ότι της λείπει η επιπλέον ασπίδα που έψαχνε όλον αυτό τον καιρό.

Η Αθήνα πάλι συστήνει απλώς ψυχραιμία και υπομονή και καθησυχάζει την Λευκωσία. Η αλήθεια είναι ότι δουλεύει το θέμα σε πολλά μέτωπα, με διαφορετικούς τρόπους. Κι έχει υπόψη της και κάτι ακόμα. Ότι μπαίνουμε σε ένα πολύ δύσκολο και περίπλοκο φθινόπωρο. Κι όχι μόνο στο Αιγαίο. Για παράδειγμα, μια συνάντηση που πέρασε «κάτω από το ραντάρ», αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, πραγματοποιήθηκε προ δεκαημέρου. Έγινε στον Έβρο και συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο επικεφαλής της Frontex. Εκεί λοιπόν συμφώνησαν να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία κατασκευής νέου τμήματος του φράκτη στο Έβρο. Μήκους 27 χιλιομέτρων. Ήδη τα πρώτα βήματα έγιναν. Ο λόγος; Αναμένεται θερμό φθινόπωρο και στο ποτάμι...