Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη πάει... Κάννες - Εκπλήξεις στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Ανακοινώθηκε η συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ενώ 200 εισιτήρια θα δοθούν για online προβολές.

Φιλοξενώντας 213 ντοκιμαντέρ (μικρού και μεγάλου μήκους), τα 64 ελληνικής παραγωγής, ανατρεπτικούς δημιουργούς, εγκαινιάζοντας νέες ενδιαφέρουσες ενότητες και παρουσιάζοντας 19 διεθνείς πρεμιέρες (η μία μάλιστα παγκόσμια), ανοίγει την αυλαία του το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Ολύμπιον, παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα, τα αφιερώματα, οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι νέες ενότητες, καθώς και τα 4 επίσημα trailers της διοργάνωσης, τα οποία σκηνοθέτησε ο Φραγκίσκος Φαντόπουλος. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι το ΦΝΘ να αποτελέσει για ακόμη μια φορά σημείο αναφοράς στην πόλη κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του, από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με το φετινό Φεστιβάλ», είπε η γενική διευθύντριά του, Ελίζ Ζαλαντό, η οποία απηύθυνε τις ευχαριστίες της για τη στήριξη σε θεσμικούς φορείς της πόλης, αλλά και στους συνεργάτες, τους εργαζόμενους και τους εθελοντές. Η κυρία Ζαλαντό προανήγγειλε μάλιστα και τις επόμενες κινήσεις προγραμματισμού και εξωστρέφειας του Φεστιβάλ.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Φεστιβάλ, η Θεσσαλονίκη ταξιδεύει στο διάσημο Φεστιβάλ των Καννών, στη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν 5 επιλεγμένες ταινίες, είτε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είτε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, σε ένα πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Thessaloniki goes to Cannes»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ορέστης Ανδρεαδάκης, τόνισε ότι το ντοκιμαντέρ δεν είναι ένα είδος, αλλά περικλείει εντός του πολλά, τα οποία συνομιλούν μεταξύ τους και αλληλοεπηρεάζονται. Αναπτύσσοντας το περιεχόμενο των φετινών ταινιών, είπε ότι δεν υπάρχουν μονο αιχμηρά ντοκιμαντέρ που ενοχλούν τις εξουσίες και παίρνουν πολιτική θέση, αλλά και αυτά που υμνούν τη χαρά της ζωής και του έρωτα.

Ο επικεφαλής του προγράμματος του ΦΝΘ, Δημήτρης Κερκινός, παρουσίασε το διεθνές πρόγραμμα, μέσα στο οποίο βρίσκεται και το «Καλειδοσκόπιο», μια νέα ενότητα που αποτελεί «απάνθισμα από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ». Εμπεριέχει προϋπάρχουσες ενότητες, όπως αυτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και τη μουσική.

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, έξω από το περίπτερο του Φεστιβάλ, στην πλατεία Αριστοτέλους, μοιράστηκαν παραδοσιακές λιχουδιές της πόλης, καφές, αναψυκτικά, καθώς και μπαλόνια που έγραφαν «We Cinema».



Τρεις νέες ενότητες

- Food vs. Food: Συναρπαστικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με θέμα το φαγητό, ενας πρωτότυπος γαστρονομικός διαγωνισμός με έμπνευση από τη μεγάλη γευστική παράδοση της Θεσσαλονίκης και μια ξεχωριστή έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

- Σινεμά: Ο μαγικός κόσμος της έβδομης τέχνης με ντοκιμαντέρ που εστιάζουν σε προσωπικότητες, ρεύματα και αξέχαστες στιγμές της (τη νέα ενότητα θα εγκαινιάσει το «78/52», ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που φωτίζει όλες τις λεπτομέρειες της τέχνης του Χίτσκοκ και αποκαλύπτει τα μυστικά του μοντάζ).

- >> Film Forward: Πρωτοποριακές κινηματογραφικές προτάσεις και 16 μικρού μήκους πειραματικά ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν

Η Γιάννα Σαρρή παρουσίασε το πάντα δραστήριο κομμάτι του ΦΝΘ με τίτλο «Αγορά», του οποίου είναι υπεύθυνη. Πρόκειται για τόπο συνάντησης και συνεργασιών για επαγγελματίες του σινεμά από όλο το κόσμο και προτείνει:

- Τα Docs in Progress, 12 ταινίες από Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο
- Τα Market Talks, με πρακτικές συμβουλές στους ντοκιμαντερίστες
- Το καθιερωμένο ραντεβού Docs in Thessaloniki / Pitching Forum 2017 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN

Εισιτήρια online

Μία νέα πρωτοποριακή κίνηση εγκαινιάζει το φετινό ΦΝΘ, δίνοντας 200 «εισιτήρια» για online προβολές σε ανθρώπους που βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης (Ελλάδα και Εξωτερικό).

Μικρά-μικρά από το ΦΝΘ

- Το 19ο ΦΝΘ ανοίγει την αυλαία του στο Ολύμπιον, την Παρασκευή 3 Μαρτίου, με τους... Rolling Stones, στο ντοκιμαντέρ του Πολ Ντάγκντεϊλ, «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική».
- Carte Blanche στον Δημήτρη Εϊπίδη: Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και ίδρυσε το 1999 το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο διηύθυνε από τότε έως το 2016, παίρνει carte blanche στο 19ο ΦΝΘ και επιλέγει 10 ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσουμε.
- Έκτακτο αφιέρωμα στον Βρετανό συγγραφέα, ζωγράφο και θεωρητικό της τέχνης, Τζον Μπέρτζερ, ο οποίος πέθανε πριν δύο μήνες (1926-2017). Θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ με το έργο του, ενώ θα υπάρξει αναδρομική έκθεση με τριάντα σχέδια και ζωγραφιές του.
- Στο περιοδικό του ΦΝΘ, «Πρώτο Πλάνο», μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις, καθώς και σχετικά άρθρα.
- Το φετινό ΦΝΘ πάει δυτικά: Ορισμένες προβολές θα φιλοξενηθούν στην αμφιθεατρική αίθουσα του κέντρου πολιτισμού της Σταυρούπολης, «Χρήστος Τσακίρης».
- Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου
- Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.filmfestival.gr