Skip to main content

Πολωνία: Στις 10 Μαΐου ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών

Αν κανένας υποψήφιος δεν λάβει περισσότερες από το 50% των ψήφων, ένας δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες αργότερα.

Η Πολωνία θα πραγματοποιήσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της στις 10 Μαΐου, μια ψηφοφορία που θα δείξει αν οι κυβερνώντες εθνικιστές θα μπορέσουν να συνεχίσουν πολιτικές οι οποίες επικρίνονται από τις Βρυξέλλες και την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα, για τις οποίες οι επικριτές του λένε πως έχουν περιθωριοποιήσει την Πολωνία στο εσωτερικό της ΕΕ. Ωστόσο μια ήττα του απερχόμενου Αντρέι Ντούντα, συμμάχου του PiS, θα απειλούσε την κυβερνητική ατζέντα, καθώς ο πρόεδρος έχει την εξουσία να ασκεί βέτο στους νόμους.

"Φέτος έχουμε πολύ σημαντικές εκλογές", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ελζμπιέτα Βίτεκ, η πρόεδρος του κοινοβουλίου. "Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Μαΐου".

Ο Ντούντα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Μια έρευνα στο εβδομαδιαίο περιοδικό Polityka του δίνει 41,7% στον πρώτο γύρο. Αντίπαλοί του είναι η Μαλγκορζάτα Κιντάβα-Μπλόνσκα της κεντροδεξιάς Πλατφόρμας των Πολιτών και ο Ρόμπερτ Μπίντρον της συμμαχίας "Η Αριστερά".

Αν κανένας δεν λάβει περισσότερες από το 50% των ψήφων, ένας δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες αργότερα και τότε ο υποψήφιος που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θα εκλεγεί.