Skip to main content

Επενδυτική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη - Βροχή οι εξαγορές ακινήτων

Οργασμός ξενοδοχειακών επενδύσεων για πεντάστερα και boutique hotels - Δέλεαρ για τους επενδυτές τα έργα αναβάθμισης σε ΟΛΘ και «Μακεδονία»

Σε πόλο έλξης επενδυτών, εξελίσσεται η Θεσσαλονίκη. Την πρωτοκαθεδρία έχουν οι ξένοι, κατά κύριο λόγο, επενδυτές ακινήτων που εισέρχονται στην αγορά της πόλης προκειμένου να αποκτήσουν, ως επί το πλείστον, παλιά κτήρια, με δέλεαρ τις χαμηλές τους τιμές.

Στόχος η μετατροπή τους σε Airbnb, ώστε να αντλήσουν κομμάτι από την πίτα του, συνεχώς, αυξανόμενου τουρισμού της πόλης. Την ίδια ώρα καταγράφεται οργασμός ξενοδοχειακών επενδύσεων, οι οποίες ως επί το πλείστον μεταφράζονται σε πολυτελή πεντάστερα ξενοδοχεία και boutique hotels. Κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστοι μοιάζουν οι γραφειακοί χώροι που βρίσκονται πλησίον του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κυρίως εταιριών που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην πόλη, εξαιτίας της επικείμενης αναβάθμισης του ΟΛΘ.

Ιδιαίτερες προοπτικές παρουσιάζει και ο τομέας των logistics, λόγω της θέσης της Θεσσαλονίκης και των συνδέσεών της (οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες). Πόντους αναμένεται να προσθέσει στην πόλη και παράλληλα να αποτελέσει δέλεαρ για επενδυτές το στοχευμένο κέντρο καινοτομίας για logistics που αναμένεται να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. Σωτήρης Θεοφάνης.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, η οποία οδηγεί στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’, στο οποίο πραγματοποιούνται έργα.

Θεσσαλονίκη ψηφίζουν οι Ισραηλινοί

Δεκάδες ακίνητα στο ιστορικό κέντρο -και όχι μόνο- της Θεσσαλονίκης έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα στην κυριότητα Ισραηλινών επενδυτών, επί το πλείστον ισραηλινών funds, με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευσή τους. Κατά κύριο λόγο επιλέγουν παλιές κατοικίες και ολόκληρες οικοδομές, παλιούς βιοτεχνικούς χώρους και καπναποθήκες, που βρίσκονται, επί μακρόν, στα αζήτητα και οι τιμές πώλησης τους είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Και δεν είναι μόνον οι Ισραηλινοί που επενδύουν στη Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη βρίσκεται στο μικροσκόπιο, με μικρότερη όμως ένταση, Βαλκάνιων και Τούρκων. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, η κινητικότητα αυτή εδράζεται στην αντίληψη πως η ελληνική αγορά είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια με χαμηλές αποτιμήσεις των ακινήτων στην Ευρώπη.

Από το ραντάρ των Ισραηλινών, αλλά και των Τούρκων δεν λείπει και η Λεωφόρος Νίκης, όταν πρόκειται για την αγορά της δικής τους κατοικίας, με αποτέλεσμα εσχάτως να έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές αγοροπωλησίες στον ιδιαίτερα δημοφιλή δρόμο της Θεσσαλονίκης. Ξενοδοχειακός οργασμός με τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη - που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα - δεν είναι παράξενο που τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα στον ξενοδοχειακό τομέα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατασκευής νέου πεντάστερου ξενοδοχείου στην οδό Μοναστηρίου 24, στο οποίο προχωρά, η Anatolia Hospitality. Το ξενοδοχείο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2020. Η συνολική επένδυση ανάμενεται να αγγίξει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο της πεντάστερο ξενοδοχείο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 45, θα λειτουργήσει η Ledra Hotels & Villas.

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το Δεκέμβριο του 2020, ενώ η δυναμικότητα του θα είναι 100 δωματίων. Σε εξέλιξη είναι η κατασκευή 5άστερου city hotel στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη. Το οκταώροφο ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει με το όνομα «Olympion City Hotel». Η δυναμικότητα του ξενοδοχείου θα είναι 27 δωμάτια, με 57 κλίνες.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες μετατροπής του κτηρίου που για δεκαετίες μέχρι το 1994 στέγαζε το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος – Νάουσα», στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης 5, πολύ κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, σε 5άστερο boutique ξενοδοχείο. Το κτήριο εξαγοράστηκε το καλοκαίρι του 2017 από την κοινοπραξία την οποία αποτελούν η Grivalia Hospitality και ο TOR Hotel Group(όμιλος Τορνιβούκα), έναντι ποσού 5,459 εκατ.ευρώ από την Eurobank. Ένα ακόμη ξενοδοχείο βρίσκεται στα σκαριά, αυτή τη φορά στην Αγίου Δημητρίου στο νούμερο 72. Πρόκειται για πενταώροφο κτήριο, που αποκτήθηκε από εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων.