Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πωλούνται «μαγαζιά-γωνία», αλλά δεν τα αγοράζει κανείς

Επιχειρήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές εξοπλισμό και εμπόρευμα – Δεν υπάρχει ανταπόκριση λένε κτηματομεσίτες.

Την ώρα που πολυεθνικές αλυσίδες «φλερτάρουν» με τους δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποκτήσουν παρουσία σε αυτούς, ή να την ενισχύουν, μία καινούργια τάση αρχίζει να αναπτύσσεται, με γοργούς ρυθμούς, καταδεικνύοντας την άλλη όψη του νομίσματος της αγοράς.

Ο λόγος για επιχειρηματίες που επιθυμούν να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους καθώς, πλέον, δεν τα βγάζουν πέρα, χωρίς όμως να βρίσκουν ανταπόκριση από ενδιαφερόμενους.

Επιχειρήσεις παλιές που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στην καρδιά της πόλης που, όμως, δεν έχουν πλέον την απαραίτητη πελατεία, για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα τους βγάζουν τα εμπορεύματα και τον εξοπλισμό τους προς πώληση, προκειμένου να ενισχύσουν τα ταμειακά τους αποθέματα ώστε να κλείσουν τα καταστήματα τους και να απαλλαγούν από το μηνιαίο βραχνά των εξόδων που τρέχουν, με αποτέλεσμα να αποτελεί θηλιά στον λαιμό τους.

Επιχειρήσεις, σε μία ακτίνα από την Εθνικής Αμύνης μέχρι τα Λαδάδικα, αν και βρίσκονται σε καίρια σημεία κεντρικών δρόμων, αναγκάζονται να αναζητήσουν αγοραστές. Η κατάσταση γίνεται εντονότερη όταν πρόκειται για καταστήματα σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες που αναζητούν αγοραστές είναι εξαιτίας της δικής τους αδυναμίας να κρατήσουν την επιχείρησή τους, ωστόσο υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις που αφορούν συνταξιοδότηση, ασθένεια, ή αλλαγή τόπου διαμονής.

«Βλέπουμε πως καταστήματα αλλάζουν χέρια συνεχώς, γεγονός που δείχνει πως οι επιχειρηματίες ζορίζονται. Ωστόσο αυτό που μας προβληματίζει, ιδιαίτερα, είναι πως παλιές επιχειρήσεις, με εργαζόμενους, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στα έξοδα τους, προσπαθούν να τις πουλήσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μάλιστα οι περιπτώσεις αυτές το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν» λένε χαρακτηριστικά στη Voria.gr μεσίτες που έχουν αναλάβει τους τελευταίους μήνες αρκετές τέτοιες περιπτώσεις επιχειρήσεων, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και από το χώρο της ένδυσης, υπόδησης και όχι μόνο.

Πωλούν εμπόρευμα και εξοπλισμό στο 1/5 της αξίας του

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες που θέλουν να βάλουν τέλος στη δραστηριότητά τους, μειώνουν την τιμή του εξοπλισμού τους ακόμη και στο 1/5 της αξίας τους, εντούτοις δεν βρίσκουν αγοραστές, με αποτέλεσμα να παρατείνουν την επαγγελματική τους... ταλαιπωρία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εμπόρου που ξεκίνησε την προσπάθεια για να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του εδώ και ένα χρόνο με τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται. Όπως λέει ξεκίνησε τη «μάχη» του… απεγκλωβισμού του από την επιχείρηση βάζοντας αρχικά στην προθήκη του καταστήματος του την επιγραφή «Κλείνουμε. Όλα στη μισή τιμή». Δυστυχώς δεν είχε τα επιθυμητά, οικονομικά, αποτελέσματα. Σήμερα προσπαθεί να πουλήσει εμπόρευμα και εξοπλισμό, χωρίς αποτέλεσμα.

Η προσπάθεια πάντως που καταβάλουν πολλοί επιχειρηματίες για να γυρίσουν σελίδα στην επαγγελματική τους πορεία, η απλά να την ανακόψουν, καταδεικνύεται κάνοντας μία αναζήτηση σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων όπου υπάρχουν αγγελίες πώλησης επιχειρήσεων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, πχ. στην Νεάπολη πωλείται ταχυφαγείο, με όλο τον εξοπλισμό του προς 6.000 ευρώ, η κομμωτήριο στη Θέρμη προς 5.000 ευρώ.  Συνήθως στις περιπτώσεις αυτές το ενοίκιο είναι χαμηλό και ο ενδιαφερόμενος πωλητής – επιχειρηματίας ενημερώνει, εκ των προτέρων, τον εν δυνάμει αγοραστή της επιχείρησης.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν πρόκειται για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και αλλάζουν χέρια, ο πελάτης, συχνά, δεν το αντιλαμβάνεται. Σε αρκετές περιπτώσεις κρατιέται η επωνυμία του καταστήματος, οπότε δεν φαίνεται πως έχει αλλάξει ιδιοκτήτη.