Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η νέα τάση της αγοράς ακινήτων στην εποχή του κορωνοϊού

Ποια ακίνητα βγαίνουν προς πώληση την ώρα που η κτηματαγορά βρίσκεται σε σοκ - Ιδιοκτήτες Airbnb αναζητούν λύση για ακίνητα που είναι στα αζήτητα.

Μπορεί η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης να «αργοσβήνει» στη σκιά του κορωνοϊού, που την έχει επαναφέρει σε μέρες του παρελθόντος, την ώρα, μάλιστα, που είχε αρχίσει να βρίσκει τον βηματισμό της, ωστόσο δεν λείπουν οι περιπτώσεις μικρών ακινήτων που βγαίνουν προς πώληση, δημιουργώντας μια νέα τάση, που δεν αποκλείεται να αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Ο λόγος για διαμερίσματα, λίγων τετραγωνικών μέτρων, κατά κύριο λόγο από 30 έως 70 τμ, σε κεντρικά σημεία της πόλης που πωλούνται ανακαινισμένα με άριστες προδιαγραφές και επιπλωμένα. Μάλιστα δεν λείπουν και οι περιπτώσεις διαμερισμάτων που βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης της ανακαίνισης και ήδη έχουν αναρτηθεί προς πώληση σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων.

Οι τιμές τους, ποικίλουν ανάλογα με το σημείο, στο οποίο που βρίσκονται και από το τι προσφέρουν. Πάντως κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σε αρκετές περιπτώσεις οι αιτούμενες τιμές πώλησης καθώς  αγγίζουν ακόμη και τα 2.000 ευρώ ανά τμ. ενώ δεν λείπουν και οι ιδιοκτήτες που ζητούν περισσότερα από το εν λόγω ποσό με την προσδοκία να βρουν ...ανοιχτοχέρη αγοραστή. Αν φυσικά δεν καταφέρουν να τον ανακαλύψουν, δεν αποκλείεται να βάλουν μπόλικο νερό στο κρασί τους ρίχνοντας σημαντικά την αρχική τιμή πώλησης.  

Κάποια εκ των διαμερισμάτων που πωλούνται ανακαινίστηκαν και λειτούργησαν, για κάποιο χρονικό διάστημα σαν Airbnb. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους βλέποντας πως πλέον δεν γνωρίζουν ζήτηση, όπως στο παρελθόν και με τον κορωνοϊό να έχει βγάλει τις όποιες τουριστικές υποδομές εκτός...παιχνιδιού, αποφάσισαν να τα προωθήσουν σε πλατφόρμες πώλησης ακινήτων, προσμένοντας να τα ξεφορτωθούν.

Ένας ακόμη λόγος που ωθεί κάποιους προς αυτή την κατεύθυνση, είναι πως δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους ιδιοκτήτες βραχυχρόνιας μίσθωσης, την ώρα μάλιστα που θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία για τα εν λόγω ακίνητα ενώ το τρέχον έτος τα έσοδα που έχουν από αυτά είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.    

Μάλιστα κάποιοι προχώρησαν σε γενναίες ανακαινίσεις των ακινήτων τους εκτιμώντας πως θα μπορέσουν να τις αντισταθμίσουν με τα έσοδα που θα απέφεραν οι μισθώσεις τους.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες που επιστρέφουν ή θα επιστρέψουν στο άμεσο μέλλον στις παραδοσιακές μισθώσεις, που πλέον δείχνουν να είναι περισσότερο ελκυστικές και με πιο εξασφαλισμένα έσοδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και περιπτώσεις ανακαινισμένων, πολυτελών, επιπλωμένων ακινήτων που ξεπερνούν τα 200 τμ και οι ιδιοκτήτες τους προτρέπουν τους εν δυνάμει επενδυτές, αν το επιθυμούν, να τα χωρίσουν προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν σαν δύο, ή τρία διαμερίσματα για φοιτητές, νεαρά ζευγάρια κτλ.