Skip to main content

Πολύκαστρο: Νέο Εμπορευματικό κέντρο ύψους 86,5 εκατ.ευρώ

Το εμπορευματικό κέντρο του Δήμου Πολυκάστρου αποκτάει σάρκα και οστά και σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο δίκτυο εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Ελλάδας, Βαλκανίων και Ευρώπη
Το δικό του εμπορευματικό κέντρο θα αποκτήσει ο Δήμος Πολυκάστρου στο Κιλκίς σε μια έκταση που φτάνει τα 818 στέμματα.

Το εμπορευματικό κέντρο θα κατασκευαστεί με χρονοδιάγραμμα 2 ετών και συνολικό κόστος κατασκευής 86,5 εκατ. ευρώ. Το κέντρο θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, που αποτελείται από την εκμίσθωσή στους χρήστες υπερσύγχρονων αποθηκευτικών χώρων, τη δυνατότητα χρήσης του σιδηροδρομικού σταθμού, τη συντήρηση, καθαριότητα και ασφάλεια των χώρων σε ανταγωνιστικές σε σχέση με την αγορά τιμές.

Ο συνδυασμός των παρεχόμενων υπηρεσιών και των ανταγωνιστικών τιμολογίων υπολογίζεται να φέρει την πληρότητα των ενοικιαζόμενων χώρων σε υψηλά επίπεδα. Οι χρήστες θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους όλες τις απαραίτητες συμπληρωματικές υποδομές και υπηρεσίες, όπως σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, τράπεζα, τελωνείο, γραφειακούς χώρους, εκθεσιακό χώρο, ξενοδοχείο και χώρους στάθμευσης.

Βάσει των παραδοχών εργασίας οι οποίες κρίνονται συντηρητικές σε σχέση με τη δυναμική του κέντρου, η επένδυση είναι βιώσιμη και σκόπιμη με ικανοποιητικούς δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας και μία καθαρή παρούσα αξία επενδεδυμένων κεφαλαίων που ξεπερνά τα 78 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν διενεργηθεί προτάσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές εκ των οποίων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση Spirit of Hellas της εταιρίας INTER –PRO-DE S.A. (International Programs Development) με έδρα το Λουξεμβούργο η οποία πραγματεύεται και την κατασκευή αεροδρομίου στα διοικητικά όρια του Δήμου Πολυκάστρου.

Το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου στο Δήμο Πολυκάστρου

Ο Δήμος Πολυκάστρου προτίθεται να συνεργαστεί με ιδιώτες επενδυτές με σκοπό την ανάπτυξη υπερσύγχρονου κέντρου αποθήκευσης και διακίνησης εμπορευμάτων στη φιλοσοφία των Logistic Parks ή Logistic Centers που λειτουργούν εδώ και πολλά έτη στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Ο φορέας υλοποίησης του έργου που θα επιλεγεί μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες θα ενοικιάζει τους χώρους σε εμπορικές εταιρείες ή εταιρείες «third party logistics», και θα προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης προς τις εταιρείες αυτές, όπως και διοίκησης και διαχείρισης του κέντρου.

Το κέντρο θα παρέχει:

Αποθηκευτικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών για μίσθωση.
Χώρους για χρήση από εταιρείες Logistics και Μεταφορών.
Κέντρο συνδυασμένων μεταφορών (οδικών-σιδηροδρομικών).
Χώρους για διαχείριση φορτίων (αποσυσκευασία κ.λπ.).
Χώρους γραφείων και καταστημάτων.
Όλες τις υποστηρικτικές λειτουργίες για την εξασφάλιση των ανωτέρω.
Υπηρεσίες σχετικές με την εξυπηρέτηση του διερχόμενου κοινού και των μεταφορικών μέσων (πρατήριο καυσίμων, τράπεζες, χώρους εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχείο κ.λπ.).

Στόχος της επένδυσης είναι η εξυπηρέτηση της ζήτησης για συνδυασμένη μεταφορά και αποθήκευση αγαθών σε διεθνή, εθνική και τοπική κλίμακα. Το όλο έργο θα αποτελέσει σημαντικό εμπορευματικό κόμβο της χώρας και θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο δίκτυο εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Ελλάδας, Βαλκανίων και Ευρώπης. Λόγω της διασύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο και της καλής πρόσβασης στο εθνικό οδικό δίκτυο, το κέντρο έχει όλα τα χαρακτηριστικά, για να αποτελέσει ένα κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, καθώς και βασικό εργαλείο του διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ελλάδα.

Η δυνατότητα που θα παρέχεται μέσω του κέντρου είναι η ομαδοποίηση και μεταφόρτωση των προϊόντων από βαρέα οχήματα και η περαιτέρω διακίνησή τους στο δίκτυο με μικρά φορτηγά, που θα ανακουφίσει τον αστικό ιστό των Νομών  Θεσσαλονίκης και Κιλκίς με σημαντικές βελτιώσεις στην προσπελασιμότητα σε επίπεδο υπεραστικών αλλά και αστικών εμπορευματικών μεταφορών και γενικότερα θα βελτιώσει το διεθνή προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής.

Στο επενδυτικό σχέδιο παρουσιάζονται οι σχεδιαζόμενες κατασκευές και παρεχόμενες υπηρεσίες, γίνεται ανάλυση της απευθυνόμενης αγοράς και των στοιχείων του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος του έργου, ώστε να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και στοιχεία για τον έλεγχο της βιωσιμότητας της επένδυσης μέσω λεπτομερούς χρηματοοικονομικής ανάλυσης.

Χριστίνα Καραμανίδου