Skip to main content

Πομπηία της Θεσσαλονίκης για τους Βυζαντινολόγους τα αρχαία της Βενιζέλου

Με την Πομπηία παρομοίασε τα αρχαιολογικά ευρήματα του μετρό στο σταθμό της Βενιζέλου ο διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Παρίσι, Πάολο Οντορίκο.

Της Κατερίνας Καρίκη

Με την Πομπηία παρομοίασε τα αρχαιολογικά ευρήματα του μετρό στο σταθμό της Βενιζέλου ο διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών για τις Κοινωνικές Επιστήμες των Παρισίων Πάολο Οντορίκο, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον σταθμό με φοιτητές του θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών σπουδών.

Φοιτητές από όλο τον κόσμο και καθηγητές του θερινού Πανεπιστημίου δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα σημειώνοντας παράλληλα πως υπέγραψαν για τη διάσωση και παραμονή τους.

Ο Πάολο Οντορίκο τόνισε πως δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο που να αφορά τον Βυζαντινό κόσμο, λέγοντας παράλληλα, πως είναι σημαντικό να παραμείνουν τα ευρήματα στο σημείο που βρέθηκαν, τόσο για το επιστημονικό, όσο και για το τουριστικό καλό της πόλης, καθώς μακροπρόθεσμα, θα υπάρξουν, σύμφωνα με τον ίδιο, οικονομικά οφέλη.

Η πρόταση του καθηγητή είναι να παραμείνουν τα αρχαία στο σημείο και να μεταφερθεί ο σταθμός του μετρό, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ζωή της πόλης και οι εργασίες του μετρό, αλλά και η σπουδαιότητα του ευρήματος είναι μοναδική καθώς για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε την καθημερινή ζωή μιας βυζαντινής πόλης.

«Η καταστροφή των ευρημάτων στο σταθμό του μετρό θα αποτελέσει μια σημαντική λεηλασία στο παρελθόν αλλά και στο παρόν της πόλης. Η αξιοποίηση, η ανάδειξη και προβολή των συγκλονιστικών αυτών ευρημάτων είναι επένδυση, επιστημονική, τουριστική και οικονομική, για το σήμερα και κυρίως το αύριο της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο Πάολο Οντορίκο.

Με τη μεταφορά του σταθμού, ο καθηγητής δεν αποκλείει την καταστροφή άλλων ευρημάτων τα οποία όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δεν θα είναι της ίδιας σπουδαιότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη μεγάλη χρονική διάρκεια που εκτιμάται πως θα χρειαστεί προκειμένου να γίνει η μεταφορά του σταθμού, ο Πάολο Οντορίκο θεωρεί υπερβολικό διάστημα τα τρία χρόνια που έχει ειπωθεί πως θα χρειαστούν, σημειώνοντας ωστόσο πως πρόκειται για αρμοδιότητα των μηχανικών.