Skip to main content

Σκόπελος 900.000 ευρώ για τη διοίκηση Ζέρβα απο οφειλές στο ΙΚΑ

Η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Πονοκέφαλο προκαλεί στη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα η οφειλή ύψους 800.000 – 900.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, για την υπόθεση των σχολικών φυλάκων, εξαιτίας της οποίας εδώ και περίπου ένα χρόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης στερείται ασφαλιστικής ενημερότητας (δείτε εδώ).

Το ΙΚΑ, μετά μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, βεβαίωσε το ύψος της οφειλής, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι μεγαλύτερο, καθώς ακόμα εμφανίζονται σχολικοί φύλακες που καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικής προϋπηρεσίας.

Το οικονομικό επιτελείο της διοίκησης Ζέρβα επιδιώκει να τακτοποιήσει την εν λόγω οφειλή, κάνοντας χρήση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ωστόσο, εάν προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, τότε βάση νόμου συμπαρασύρεται και η προηγούμενη ρύθμιση που τρέχει, ήδη, για την τακτοποίηση οφειλών από την υπόθεση της υπεξαίρεσης, ύψους 9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα διοίκηση αναμένεται να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας και τον υπουργό Γιάννη Βρούτση προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή με τις δύο ρυθμίσεις και ειδικότερα μετάπτωση της παλιάς (ρύθμισης) στη νέα.  

Για το θέμα, εκτός από την πρόταση για νομοθετική ρύθμιση, πραγματοποιούνται ήδη επαφές και με στελέχη του ΕΦΚΑ.

Το θέμα της στέρησης ασφαλιστικής ενημερότητας εδώ και περίπου ένα χρόνο είχε αποκαλύψει το προηγούμενο διάστημα ο νέος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι σχολικοί φύλακες είχαν προσληφθεί σε δήμους με προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, χωρίς όμως πλήρη ασφάλιση στο ΙΚΑ, αλλά ασφαλίζονταν μόνο για παροχές ασθενείας σε είδος και για κίνδυνο ατυχήματος.

Μετά από προσφυγή στη Δικαιοσύνη δικαιώθηκαν, καθώς κρίθηκε ότι είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας και έπρεπε να υπάγονται σε πλήρη ασφάλιση. Μετά την δικαστική εξέλιξη το ΙΚΑ ζητούσε αναδρομικές εισφορές, πέρα των εισφορών που δινόντουσαν στο αρμόδιο Ταμείο έως εκείνη την περίοδο.