Skip to main content

Πονοκέφαλος για τους δήμους το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων

Οι δήμαρχοι ζητούν πρόσθετη ενίσχυση σε χρήματα και προσωπικό, καθώς ο αριθμός των καθαριστριών καθορίστηκε με βάση την περσινή σχολική χρονιά

Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για τους δήμους η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να διευρύνει το ωράριο των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Οι δήμαρχοι τονίζουν ότι η παράταση της λειτουργίας από τις 4 μ.μ. στις 5.30 μ.μ. κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο απαιτεί πρόσθετη ενίσχυση σε χρήματα, αλλά και σε προσωπικό καθαριότητας, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των εργαζομένων που προσλήφθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες καθορίστηκε με βάση τα δεδομένα της περσινής σχολικής χρονιάς. Το θέμα συζητήθηκε με εισήγηση του α’ αντιπροέδρου, δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, στην ΚΕΔΕ, η οποία είχε αποστείλει επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με κοινοποίηση στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, επισημαίνοντας ότι πολλοί δήμοι δεν μπορούν να καλύψουν την επιπλέον δαπάνη, λόγω και των αυξημένων εξόδων που έχουν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

«Η επιμήκυνση του ωραρίου σημαίνει αύξηση της φροντίδας, δηλαδή περισσότερη καθαριότητα, άρα περισσότερες καθαρίστριες, περισσότερα υλικά, περισσότερα χρήματα. Αυτό θα έπρεπε να το έχουν προβλέψει. Το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότησε σε ώρες και χρήματα τους δήμους για να κάνουν τις προσλήψεις με βάση τα στοιχεία από το σχολικό έτος 2021-22. Τώρα που επιμηκύνεται το ωράριο θα πρέπει να λάβουν υπόψη και αυτό, συνυπολογίζοντας και τα υγειονομικά μέτρα για τον covid που θα πρέπει να λάβουμε. Εμείς κάναμε τον διαγωνισμό και πήραμε 54 καθαρίστριες στον δήμο μας με βάση την κανονική λειτουργία των σχολείων από το υπουργείο Εσωτερικών. Όμως, άλλο κράτος το υπουργείο Εσωτερικών, άλλο το κράτος το υπουργείο Παιδείας. Κάθε νόμο και νομοθετική ρύθμιση είναι απαραίτητο να τον συνοδεύει η έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους που να λέει αν προκαλείται δαπάνη, πόση και πώς θα καλυφθεί. Τον σχετικό νόμο, που είναι πολύ καλός, γιατί εξυπηρετεί τους εργαζόμενους, πώς τον ψήφισαν χωρίς αυτήν την έκθεση; Λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι και φέτος θα λειτουργήσουμε με ανοιχτά παράθυρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος θέρμανσης, εκτιμώ ότι θα πρέπει να πάρουμε περίπου 30% περισσότερα άτομα και χρήματα, γιατί δεν θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο όλες οι τάξεις», είπε στη Voria.gr ο κ. Κυρίζογλου.

Ήδη, πάντως, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, κάποιοι δήμοι μερίμνησαν για επιπλέον προσλήψεις, επωμιζόμενοι όμως το σχετικό κόστος σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης. «Εμείς δεν έχουν πρόβλημα, γιατί ο δήμος το έλυσε, όχι το υπουργείο. Γιατί ο δήμος έβαλε το χέρι στην τσέπη κι ενέγραψε στον προϋπολογισμό για όλο το σχολικό έτος 425.000 ευρώ από ίδιους πόρους. Έτσι προσλάβαμε ακριβώς όσες καθαρίστριες είχαμε πέρσι, με την ίδια εργασιακή σχέση, συν δέκα επιπλέον μερικής απασχόλησης. Εκτός από αυτούς έχουμε και 20 άτομα από την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ. Προνοήσαμε και ενώ θα μπορούσαμε να ζητήσουμε διοικητικούς υπαλλήλους, δώσαμε έμφαση στην κοινωφελή γενικών καθηκόντων, που αφορά καθαριότητα και φύλαξη», ανέφερε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, η οποία σημείωσε ότι το επιπλέον αυτό κόστος εκ των πραγμάτων είναι σε βάρος άλλων αναγκών.

Με την επιστολή της η ΚΕΔΕ ζητά από τα δύο υπουργεία να αναζητήσουν από κοινού τρόπους εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων «ώστε να μην οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.