Skip to main content

Ποντιακά Σωματεία: Ανεπιθύμητος ο Ρέμος μέχρι να ανασκευάσει

Έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για τις δηλώσεις του τραγουδιστή σχετικά με τον Μουσταφά Κεμάλ.

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αντώνη Ρέμου στην τουρκική Χουριέτ, όπου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι περήφανος που έχει την ίδια καταγωγή (από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης) με τον Μουσταφά Κεμάλ, τον οποίο αποκάλεσε «Ατατούρκ» και τον χαρακτήρισε ως έναν από τους «μεγαλύτερους παγκόσμιους ηγέτες».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τον Κεμάλ είπε: «Δεν είμαι μόνο συμπολίτης, αλλά και συγχωριανός του. Όπως ξέρετε, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ατατούρκ. Υπάρχει όμως και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, σε ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, τον Λαγκαδά. Από εκεί είναι η οικογένειά μου. Είμαστε περήφανοι που στο χωριό μας γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους ηγέτες».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων χαρακτηρίζει ανιστόρητες και προκλητικές τις δηλώσεις του δημοφιλούς τραγουδιστή, τονίζοντας πως μέχρι να ανασκευάσει είναι ανεπιθύμητος από οποιαδήποτε δράση της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με την συμπλήρωση σχεδόν ενός χρόνου από τις ιταμές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, τον οποίο εξακολουθεί να διατηρεί στην θέση του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, έρχεται άλλο ένα προβεβλημένο πρόσωπο της ελληνικής δημόσιας ζωής να επιχειρήσει την παραχάραξη της καταγεγραμμένης και ποδεδειγμένης ιστορικής αλήθειας, προσβάλλοντας παράλληλα την μνήμη των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Δυστυχώς, οι δηλώσεις του κυρίου Ρέμου στην τουρκική Hurriyet συνιστούν άλλο ένα ατόπημα, στον βωμό λίγων λεπτών περαιτέρω δημοσιότητας και προβολής, στην λογική της δημιουργίας φιλικών σχέσεων, που δεν βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό ή σε μια κοινώς αποδεκτή αλήθεια και πραγματικότητα, αλλά έχουν ως μοναδικό αυτοσκοπό την εμπορική αξιοποίηση μιας ψευδεπίγραφης και ανειλικρινούς "κατανόησης".

Ο κύριος Ρέμος έχει κάθε δικαίωμα να μιλά για τον εαυτό του και να εκφράζεται όπως επιθυμεί, για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί ή θέλει να δείχνει πως τον ενδιαφέρει. Επίσης, μπορεί να εξασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα στον αυτοεξευτελισμό, αποκαλώντας “Ατατούρκ” τον Μουσταφά Κεμάλ ή ακόμη και προσδίδοντάς του ηγετικές ιδιότητες, οι οποίες ωχριούν μπροστά στα φρικτά και αποτρόπαια εγκλήματα, που εμπνεύστηκε και διέταξε ο συγκεκριμένος σφαγέας, ένας από τους μεγαλύτερους κατά συρροή δολοφόνους της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Τέτοιες δηλώσεις προσβάλλουν και την ίδια την καταγωγή αυτού που τις ξεστόμισε και δεν είναι δυνατόν να υποκαθιστούν την δεδηλωμένη πεποίθηση οργανωμένων κοινωνιών, ιδίως όταν αυτές αποτελούνται από Έλληνες προσφυγικής καταγωγής.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων επαναλαμβάνει την πάγια άποψή της:

Οι προσωπικές απόψεις ασφαλώς και μπορούν να είναι ανεκτές, ακόμη και όταν είναι ακατανόητες, ακόμη και όταν είναι προϊόν καπηλείας της δημοσιότητας, που απολαμβάνουν κάποιοι, χάρη σε οποιοδήποτε αξίωμα ή οποιαδήποτε ιδιότητά τους.

Όμως, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να υποτιμάται η νοημοσύνη μας, να θίγεται η τιμή μας, πολύ περισσότερο, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να προσβάλλεται η μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας.

Είμαστε σίγουροι ότι ο κύριος θα καταλάβει σύντομα και επακριβώς το ολίσθημά του και θα φροντίσει να μάθει ή να θυμηθεί και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια, με δημόσια τοποθέτησή του. Μέχρι τότε, θα τον θεωρούμε ανεπιθύμητο σε οποιαδήποτε δράση και πρωτοβουλία της Π.Ο.Π.Σ, όπως και κάθε άλλο πρόσωπο που τολμά να παραχαράσσει με τόσο ιταμό τρόπο την ιστορική αλήθεια».

Να σημειωθεί πως ο Έλληνας τραγουδιστής σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει πως δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι περήφανος μόνο για την καταγωγή του, κάνοντας λόγο για λάθος μετάφραση από τα τουρκικά στα ελληνικά ή για λανθασμένη παρουσίαση των λεγόμενών του από τη Χουριέτ. Δηλώνει «έκπληκτος» και τονίζει πως «δεν έχω διάθεση να απολογηθώ σε κανέναν».

Αναλυτικά η απάντησή του:

«Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Bodrum καλεσμένος μιας μεγάλης εταιρία για να δώσω δύο συναυλίες εκεί. Τα ΜΜΕ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έδωσα κάποιες συνεντεύξεις. Διαβάζω σήμερα την ερμηνεία και την παρουσίαση μιας εκ των συνεντεύξεων μου. Μένω έκπληκτος με αυτά που διαβάζω και πιστεύω ότι ή έχει γίνει λάθος μετάφραση από τα Τούρκικα στα Ελληνικά, ή τα τούρκικα μέσα παρουσίασαν με λανθασμένο τρόπο τα λεγόμενά μου. Περήφανος είμαι μόνο για την καταγωγή μου που είμαι Έλληνας. Από εκεί και πέρα, έξω από τα πολιτικά παιχνίδια και τις ιστορικές αντιπαλότητες των δύο λαών, οι απλοί άνθρωποι και οι Έλληνες και οι Τούρκοι πραγματικά δεν έχουν να χωρίσουν πια τίποτα. Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση και αγάπη των απλών ανθρώπων και από τις δύο πλευρές και είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Όσον αφορά στο θέμα των δηλώσεών μου για τον Κεμάλ, η αλήθεια είναι ότι είπα, πως είμαι περήφανος που κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη και στην ίδια συζήτηση αναφέρθηκε η καταγωγή του Κεμάλ από την Θεσσαλονίκη και προφανώς τοποθετήθηκαν όλα μαζί. Κλείνοντας δεν έχω διάθεση να απολογηθώ σε κανέναν, από εκεί και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να βγάλει τα συμπεράσματά του. Σας ευχαριστώ όλους. Καλημέρα».