Skip to main content

Πόντιοι του Αμβούργου κατά ονοματοδοσίας πλατείας προς τιμήν του Κεμάλ

Σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Ποντίων Αμβούργου για την απόφαση του τοπικού Δήμου να δώσει το όνομα του Μουσταφά Κεμάλ σε κεντρική πλατεία

Επιστολή διαμαρτυρίας απευθύνει η Ένωση Ποντίων Αμβούργου για την ονοματοδοσία κεντρικής πλατείας στο Αμβούργο προς τιμήν του Μουσταφά Κεμάλ.

«Το ΔΣ της Ένωσης Ποντίων Αμβούργου και περιχώρων με συναισθήματα έκδηλης έκπληξης, οργής και απέχθειας, ενημερωθήκαμε αρμοδίως ότι ο Δήμος του Αμβούργου με τη στήριξη τριών κομμάτων του γερμανικού Κοινοβουλίου CDU-SPD-FDP, αποφάσισε να ονοματοδοτήσει κεντρική πλατεία του Αμβούργου προς τιμήν του γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ κατά παράβαση κάθε ηθικού νόμου, σε βαθμό πράξεως καθύβρισης χιλιάδων νεκρών της Γενοκτονίας στην Τουρκία. Η απόδοση τιμών σε δολοφόνο βρεφών, νηπίων, ανυπεράσπιστων αθώων, εντός της γερμανικής επικρατείας δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί καθώς οι σχέσεις του ναζισμού με τον κεμαλισμό ήταν αδιάσπαστες και ιστορικά πασίγνωστες», αναφέρει η Ένωση.

Η Ένωση χαρακτηρίζει αδιανόητη την κίνηση του Δήμου Αμβούργου και «καλεί όλα τα δημοκρατικά κόμματα σε Ελλάδα και Γερμανία να λάβουν θέση και σε συνεννόηση των δυο κυβερνήσεων να αποφευχθεί έστω την ύστατη στιγμή αυτό το 'Κεμάλειο Άγος' που θα στιγματίσει την εποχή μας. Ο σύλλογός μας θα πράξει το παν για την άρση αυτού του όνειδος και ζητά τη στήριξη όλων των φορέων, συλλόγων και κοινοτήτων απανταχού της Γης. Οι Κεμάλ και Χίτλερ δεν έχουν καμιά θέση στις πλατείες της Ευρώπης».