Skip to main content

Ποπόβ: Μικρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας τόνισε ότι υπάρχουν κάποιοι παίχτες που είναι ανυπόμονοι να εμπλακούν στις εκλογές του Απριλίου.

Την ύπαρξη μικρών καθυστερήσεων στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ποπόβ κατά την τοποθέτησή του στο 2ο Thessaloniki Regional Forum.

«Σας διαβεβαιώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πλήρη εφαρμογή τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και της Συμφωνίας Φιλίας με τη Βουλγαρία. Ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις από πλευράς μας στην εφαρμογή οι οποίες όμως δεν ρίχνουν σκιά στη συνολική εικόνα», τόνισε ο ίδιος.

Ο ίδιος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη μεγάλη απογοήτευση που ένιωσαν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας από την άρνηση της Ευρώπης να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως υπογράμμισε, η άρνηση αυτή έφερε δυσπιστία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην ίδια την ΕΕ.

«Οι πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 12 Απριλίου δεν είναι συνηθισμένες. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι παίχτες που είναι ανυπόμονοι να εμπλακούν. Απλά ένα παράδειγμα: Στη διάρκεια του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών ήμασταν αντικείμενα εξωτερικής επιρροής. Άρα δεν είναι μόνο για την ανάπτυξη είναι για τον λαό της χώρας μου. Ακριβώς για αυτό η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 26 Μαρτίου μετράει, για να στείλει ένα θετικό σήμα στους ανθρώπους και στην περιοχή, για να επιβεβαιώσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ζωντανή», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις ερχόμενες εκλογές είπε ότι θα καθορίσουν το αν η χώρα θα συνεχίσει την φιλοευρωπαϊκή της πορεία ή θα καταλήξει στη μέση του πουθενά. Ο κ. Ποπόβ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ελληνική Δημοκρατία για την υποστήριξή της στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ευρωπαϊκής της πορεία.