Skip to main content

Πορεία μνήμης του Αθάνατου Τάγματος στη Θεσσαλονίκη (φωτο + video)

Συγγενείς και απόγονοι των βετεράνων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τίμησαν τη μνήμη των αγωνιστών ενάντια στον ναζισμό.

Για ακόμη μία χρονιά, συγγενείς και απόγονοι των βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, για να τιμήσουν τη μνήμη των αγωνιστών ενάντια στον ναζισμό.

Συγκεκριμένα, το «Αθάνατο Τάγμα» έδωσε ραντεβού και φέτος στην πόλη, για να παρελάσει, διαιωνίζοντας έτσι τη μνήμη των συμμετεχόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια ημέρα που σηματοδοτεί την 74η επέτειο από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Ρώσοι και ρωσόφωνοι που ζουν στη συμπρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να πραγματοποιήσουν την ειρηνική τους πορεία, αποδίδοντας τιμές στους προγόνους τους.

Με φόντο τον Λευκό Πύργο, δεκάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, κρατώντας τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των προγόνων τους και φορώντας την κορδέλα — σύμβολο του Αγίου Γεωργίου, με τις μαύρες και πορτοκαλί ρίγες.

Η συντονίστρια της πορείας μνήμης, κυρία Τζαβελίνα Αλεξανδρίδη, μίλησε στο «Sputnik» για τη σημασία της δράσης, αλλά και τη δική της ιστορία.

Μεταξύ άλλων, στην πορεία συμμετείχε η Μελίνα Καλισίδου. Ο θείος της μπήκε στο Βερολίνο και εκεί σκοτώθηκε, την τελευταία ημέρα. «Η πορεία αυτή σημαίνει ότι τόσα άτομα σκοτώθηκαν για να ζούμε εμείς καλά. Για να είμαστε ζωντανοί, να μπορούμε να διασκεδάζουμε. Δεν ξέρουμε, αν ήταν ζωντανοί θα χαιρόμασταν. Τώρα που δεν είναι ζωντανοί θα πρέπει να τα θυμόμαστε αυτά όλα για πάντα», λέει στο Sputnik.

Στην πορεία βρέθηκε και η Ντιμουτσίβα Ντιάνα. Η Ντιάνα δεν έχασε κάποιον πρόγονό της, όμως τραγούδησε στην εκδήλωση προς τιμήν εκείνων που έχασαν τη ζωή τους.

Ο Λεονίντ Κοσούνοφ έχασε τον πατέρα του, μένει στη Θεσσαλονίκη και πήρε μέρος στην πορεία προς τιμήν του. «Δεν μπορώ να μιλάω», είπε στο Sputnik συγκινημένος. Δείχνοντας τα γράμματα που άφησε ο πατέρας του στον γιο του δήλωσε: «Αυτά όλα τα άφησε για τον εγγονό του, το γιο μου. Και τα έγραψε όλα, πού ήταν, πώς πέρασε και που πήρε παράσημο».

Πηγή: Sputnik