Skip to main content

Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής (φωτο+vid)

Τύμπανα, μάσκες με το μήνυμα «οι ναζί στη φυλακή», μπλουζάκια με αντιφασιστικά μηνύματα ήταν οι εικόνες που διέκρινε κανείς ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Μαζική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης, 7 Οκτωβρίου, πλήθος κόσμου από πολιτικές οργανώσεις, κοινωνικά και αντιφασιστικά κινήματα, εκπαιδευτικούς, μαθητικούς και φοιτητικούς συλλόγους, καθώς και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου που διαδήλωσαν υπέρ της απόλυτης καταδίκης της εγκληματικής και ναζιστικής, όπως τη χαρακτήρισαν προ της απόφασης του Εφετείου, οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

«Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» φώναξαν, μεταξυ άλλων, οι διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους για την ιστορική δίκη του πολιτικού αυτού μορφώματος.

Τύμπανα, μάσκες με το μήνυμα «οι ναζί στη φυλακή» και με το πρόσωπο του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, μπλουζάκια με αντιφασιστικά μηνύματα ήταν οι εικόνες που διέκρινε κανείς ανάμεσα στους διαδηλωτές, συνάμα με ένα αίσθημα αγωνίας για την επικείμενη απόφαση.

Αφού πραγματοποίησαν αντιφασιστική συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν την πορεία λίγο μετά την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας στο Εφετείο.

Με την ανακοίνωση της απόφασης της έδρας για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση οι διαδηλωτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με έκδηλη τη χαρά και την ανακούφιση για την ιστορική αυτή απόφαση. Μερίδα της πορείας κατέληξε έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι διαδηλωτές συνέχισαν έως το άγαλμα Βενιζέλου, όπου και διαλύθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, πραγματοποιήθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις κεντρικές και παράπλευρες οδικές αρτηρίες του κέντρου της πόλης.