Skip to main content

Ποροσένκο: Η Ρωσία συγκεντρώνει στρατό στα σύνορά μας 

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το γεγονός ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των πλοίων μας. Η Ρωσία παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο τόνισε ο πρόεδρος.

Η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, τόνισε ο Πέτρο Ποροσένκο, υποστηρίζοντας πως έχει αποδείξει ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέβαλλε στρατιωτικό νόμο, μετά το «θερμό» επεισόδιο στο στενό του Κερτς, κατά το οποίο Ρώσοι άνοιξαν πυρ εναντίον τριών πλοίων του ουκρανικού ναυτικού, τα οποία κατέλαβαν, συλλαμβάνοντας 24 ναύτες.

«Η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας που παράνομα προσαρτήθηκε. Δεν υπάρχουν ρωσικά χωρικά ύδατα εκεί, δεν μπορούμε να παραβιάσουμε κάτι που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το γεγονός ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των πλοίων μας. Η Ρωσία παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Ποροσένκο, μιλώντας στο CNN.

Οταν ρωτήθηκε γιατί επέβαλλε στρατιωτικό νόμο- που τίθεται σε ισχύ την Τετάρτη- ο Ποροσένκο έκανε λόγο για πληροφορίες ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Με βάση τις πληροφορίες μας, μεταξύ άλλων και από τις πηγές μας στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλο όγκο στρατευμάτων στα σύνορά μας. Εχουμε αποδείξεις για αυτό. Θα είμαστε έτοιμοι, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση ανάλογη του 2014», τόνισε, αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας.

«Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου γίνεται ξεκάθαρα για να υπερασπιστούμε το σύνταγμά μας, να μας βοηθήσει να μετακινήσουμε στρατεύματα πιο εύκολα, να κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους μας για να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία μας. Απλά, να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», δήλωσε ακόμη ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ποροσένκο δήλωσε ικανοποιημένος από τη στήριξη που εξέφρασαν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ανγκελα Μέρκελ, που μετέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν το αίτημα του Κιέβου για άμεση απελευθέρωση των 24 ναυτών που έχουν συλλάβει οι Ρώσοι, καθώς- όπως είπε- ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται να μιλήσει απευθείας μαζί του.

Οσο για τις κατηγορίες της Μόσχας ότι όλα γίνονται για να μην πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, ο Ποροσένκο απάντησε: «Ο Πούτιν είναι ο μόνος που έχει συμφέρον από μια αναβολή των εκλογών» και επισήμανε πως το κοινοβούλιο ενέκρινε ότι αυτές θα γίνουν στις 31 Μαρτίου.

Τέλος, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι την Τετάρτη θα αποφασιστεί αν θα τεθούν περιορισμοί στην είσοδο Ρώσων στην Ουκρανία, την περίοδο που θα είναι σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος.