Skip to main content

Πόρτες, βαρέλια ακόμα και καρότσια σούπερ μάρκετ μέσα σε ρέματα στη δυτική Θεσσαλονίκη

Δεν γεμίζουν μόνο με φερτά υλικά τα ρέματα αλλά και από ογκώδη αντικείμενα - Τι έχουν εντοπίσει συνεργεία δύο δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης

Πόρτες, βαρέλια, παλέτες ακόμα και καρότσια από σούπερ μάρκετ εντοπίζουν συνεργεία των δήμων της Θεσσαλονίκης, όχι απλά σε πεζοδρόμιο και στις άκρες των δρόμων, αλλά μέσα στα ρέματα.

Η εικόνα αυτή καταγράφεται την ώρα που με τα έντονα καιρικά φαινόμενα φουσκώνουν ρέματα και πλημμυρίζουν δρόμοι, καταστρέφονται περιουσίες ενώ κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Τελευταία περιστατικά εντοπισμού ογκωδών αντικειμένων καταγράφηκαν σε δύο ρέματα στη δυτική Θεσσαλονίκη. Πόρτα από ντουλάπα αλλά και ένα βαρέλι βρέθηκε μια μέρα μετά τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλονίκη στο αστικό ρέμα Ξηροποτάμου – Μυτιλήνης. Τα δύο αντικείμενα είχαν φρακάρει κάτω από τη γέφυρα στην οδό Διός, στην περιοχή της Σταυρούπολης. «Δεν ξέρουμε από ποιο σημείο στο ρέμα Ξηροποτάμου τα πέταξαν. Με τα ορμητικά νερά όμως μετά την έντονη καταιγίδα, αυτά μεταφέρθηκαν και φράκαραν κάτω από τη γέφυρα», τόνισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης, επισημαίνοντας παράλληλα πως υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών που ρίχνουν αντικείμενα μέσα στο ρέμα την ώρα της βροχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος βρίσκει συνεχώς τέτοιου είδους αντικείμενα μέσα στα ρέματα, τα οποία η δημοτική αρχή σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέο καθαρισμό τους τις επόμενες ημέρες. «Είχαμε καθαρίσει τα ρέματα το προηγούμενο διάστημα και θα κάνουμε πάλι ανάλογη ενέργεια αυτή την εβδομάδα. Σε όποια σημεία έχουμε πρόσβαση με τα μηχανήματά μας μπαίνουμε και τα καθαρίζουμε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα έρθει η Περιφέρεια», υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης. Σημειώνεται ότι από τον δήμο Παύλου Μελά διέρχονται το ρέμα Ξηροποτάμου, στο οποίο είχε χάσει τη ζωή του ένας 26χρονος, τα δύο ρέματα της Ευκαρπίας, το ρέμα Ασημάκι και το παλιό ρέμα Λατομείου που κατεβαίνει από τα Μετέωρα και το οποίο είναι κυρίως υπογειοποιημένο.

Στον δήμο Νεάπολης Συκεών, μια μέρα μετά τη σφοδρή καταιγίδα, η δημοτική αρχή προχώρησε σε έλεγχο των ρεμάτων. Πρόβλημα εντοπίστηκε στο ρέμα των Νερομύλων, στην περιοχή των Πεύκων, το οποίο είναι υπογειοποιημένο, αλλά υπάρχουν σημεία μέσω των οποίων έχουν πρόσβαση τα συνεργεία για να το ελέγχουν.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν ομαλή η ροή των υδάτων στις σωληνώσεις. Εκτός από τα φερτά υλικά, μέσα στον μεγάλο σωλήνα βρέθηκαν και παλέτες, οι οποίες ουσιαστικά μπλόκαραν τη ροή του νερού. «Βγάζουμε συνεχώς διάφορα αντικείμενα από τα ρέματα που δεν είναι φερτά υλικά. Καρέκλες, σκαμπό, βρίσκουμε  ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Στο συγκεκριμένο ρέμα έγινε άμεσα η παρέμβαση με συνεργεία του δήμου και απελευθερώθηκε οι σωλήνες του», επισήμανε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης.

Στον δήμο Νεάπολης Συκεών υπάρχουν τέσσερα ρέματα, τα οποία, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, συνεχώς γίνονται έλεγχοι ακόμα και τις ημέρες των βροχοπτώσεων, προκειμένου να ελέγχεται η λειτουργία και η στάθμη τους. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης νεροποντής, ομάδα του δήμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη και τον αντιδήμαρχο  Τάσο Τσακιρίδη, περιόδευσε με όχημα στα επικίνδυνα σημεία των ρεμάτων.