Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021
x

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Συνολικά στην ιβηρική χώρα το σύνολο των ανέργων με την κρίση του κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 34% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Τριπλασιάστηκαν τον Μάιο τα ποσοστά ανεργίας στην τουριστική περιοχή του Αλγκάρβε στην Πορτογαλία σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, καθώς η κρίση του νέου κορωνοϊού κράτησε μακριά τους ξένους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εποχικής εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Συνολικά στην Πορτογαλία το σύνολο των ανέργων αυξήθηκε κατά 34% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, στους 409.000, καταδεικνύουν τα στοιχεία από το Ινστιτούτο για την Εργασία και την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το ποσοστό ανεργίας, στο 6,5% το 2019 θα εκτοξευθεί στο 10,1% φέτος, πάνω από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης που κάνουν λόγο για 9,6%.

Στο νότιο Αλγκάρβε, διάσημο για τις παραλίες του και τα γήπεδα γκολφ, ο συνολικός αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε 27.675 τον Μάιο από 9.153 τον ίδιο μήνα του 2019.

Ωστόσο, ο αριθμός των νέων ανέργων κατέγραψε πτώση, σε 1.296 τον Μάιο από 4.700 τον Απρίλιο, καθώς η Πορτογαλία άρχισε να καταργεί σταδιακά τους περιορισμούς για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού.

Χωρίς τουρίστες, ακόμα κι εκείνοι που δεν έχουν χάσει τις δουλειές τους φοβούνται για το μέλλον.

«Γνωρίζω ότι είναι παράξενο που το λέω, όμως χρειαζόμαστε ξένους για να μπορέσουμε να εργαστούμε», λέει η 32χρονη Ντανιέλα Βαλέριο, η οποία εργάζεται σε μια παμπ στο Βιλαμούρα Μαρίνα, το οποίο συνήθως "ασφυκτιούσε" από τους τουρίστες αυτήν την εποχή του χρόνου.

«Οι ξένοι πληρώνουν τους μισθούς μας».

Η Πορτογαλία μετρά 39.133 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 1.539 θανάτους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ