Skip to main content

Σε συναγερμό η Πορτογαλία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Η Πορτογαλία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, ενώ η φωτιά στον δήμο Ουλέιρος τέθηκε υπό έλεγχο.

Τουλάχιστον 850 πυροσβέστες έθεσαν σήμερα, Δευτέρα, υπό έλεγχο μεγάλη δασική πυρκαγιά που μαινόταν στην κεντρική Πορτογαλία, καθώς η χώρα τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού λόγω του υψηλού κινδύνου να ξεσπάσουν νέες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕΜΠΕ, η πυρκαγιά μαινόταν στον δήμο Ουλέιρος από το Σάββατο και επεκτάθηκε σε δύο γειτονικούς δήμους χθες, Κυριακή και οδήγησε στην απομάκρυνση κατοίκων, ενώ πολλά σπίτια κινδύνεψαν, καθώς η φωτιά μαινόταν κοντά σε απομονωμένα χωριά. Δεν υπάρχουν άμεσες εκτιμήσεις για το ύψος των ζημιών στις ιδιωτικές περιουσίες.

Ένας πυροσβέστης ηλικίας 21 ετών πέθανε σε τροχαίο το Σάββατο ενώ συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Καστέλου Μπράνκου και επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένας πολίτης.

Ο Λουίς Μπέλου Κόστα, διοικητής πυροσβεστικής από το Καστέλου Μπράνκου, δήλωσε πως η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 8.00 π.μ τοπική ώρα, αλλά είπε πως μένει «να γίνει πολλή δουλειά» ακόμη.

«Είναι φυσιολογικό να υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες αναζωπυρώσεις τις επόμενες ώρες», δήλωσε ο Μπέλου Κόστα, εξηγώντας πως οι πυροσβέστες θα παραμείνουν επί του πεδίου καθώς ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας IPMA, με τις θερμοκρασίες να φθάνουν κατά τόπους τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση συναγερμού σε όλη τη χώρα για σήμερα και αύριο αυξάνοντας το επίπεδο ετοιμότητας των πυροσβεστών, της αστυνομίας και των υγειονομικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς ενώ η πρόσβαση στα δάση θα περιοριστεί.

Ο Μπέλου Κόστα εκτίμησε πως η πυρκαγιά στο Καστέλου Μπράνκου μπορεί να έχει κατακάψει περίπου 60.000 στρέμματα δάσους αλλά είπε πως αναμένει επιβεβαίωση.