Skip to main content

Πορτογαλικό «σεισμό» αισθητό σε όλη την Ευρώπη προκάλεσε η Fitch

Κλίμα πανικού στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς νωρίτερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας. Διάχυτος ο φόβος ότι η χώρα της Ιβηρικής ακολουθεί τα βήματα της Ε
Κλίμα πανικού επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς νωρίτερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, σε «ΑΑ-», με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι η χώρα της Ιβηρικής ακολουθεί τα βήματα της Ελλάδας. Άρδην αλλάζει το σκηνικό ενόψει της αυριανής ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, καθώς το ευρώ δέχεται ακόμη ένα πλήγμα.

Αναλυτικότερα, ο διεθνής οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ελλείμματος της χώρας (9,3% του ΑΕΠ το 2009, έναντι πρόβλεψης 6,5%) και παρά τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η χώρα λίγες μέρες νωρίτερα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το ευρώ διαπραγματεύεται σε χαμηλά 10 μηνών έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί έναντι του αμερικανικού στο 1,3345, τη χαμηλότερη ισοτιμία από το Μάιο του 2009.

Παράλληλα, σε αρνητικό έδαφος πέρασαν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί κατά 0,42%, τον DAX στη Φρανκφούρτη να καταγράφει απώλειες 0,60% και τον CAC 40 στο Παρίσι να σημειώνει πτώση 0,76%.

Πλέον, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην αυριανή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι πιέσεις προς τη Γερμανία για τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης χωρών, καθώς ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ντόμινο υποβαθμίσεων και «επιθέσεων» κατά των «αδύναμων» χωρών του Νότου.