Skip to main content

Πώς ανιχνεύεται ο κορωνοϊός στα λύματα της Θεσσαλονίκης (video)

Η έρευνα του ΑΠΘ γίνεται σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και κάθε εβδομάδα παρακολουθείται η συγκέντρωση του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Τον τρόπο με οποίο ανιχνεύεται το γονιδίωμα του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει η επιστημονική ομάδα του του ΑΠΘ, που ανέπτυξε μία παγκοσμίως καινοτόμα μεθοδολογία εξορθολογισμού των μετρήσεων η οποία εφαρμόζεται πρώτη φορά στα λύματα και έχει φτάσει να αξιοποιείται διεθνώς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της νέας εκπομπής της ΕΡΤ3 Όμικρον τρία, η έρευνα του ΑΠΘ γίνεται σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και κάθε εβδομάδα παρακολουθείται η συγκέντρωση του ιού στα λύματα που αναλύονται από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.

Όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Καραπάντσιος, καθηγητής του Τμήματος Χημείας, το ΑΠΘ πρωτοπορεί στον τομέα αυτό, ο οποίος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με αφορμή τον κορωνοϊό γιατί ανιχνεύεται με π πολύ μεγάλη ακρίβεια το γονιδίωμα του ιού στα λύματα.

«Είναι μια διεθνής καινοτομία καθώς δημοσιεύσαμε σε ένα πολύ υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού την εργασία και αυτή τη στιγμή είμαστε βασική αναφορά», τόνισε σημειώοντας ότι η επιστημονική ομάδα δέχεται μετρήσεις από τη Γαλλία, την Ολλανδία το τελευταίο διάστημα από το Βέλγιο και τη Βοστώνη.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η διαδικασία αυτή προσφέρει αξιόπιστες αλλά και ακριβείς μετρήσεις και αυτό χάρη στο ιδιαίτερα ευαίσθητο μοριακό τεστ το οποίο ανέπτυξε το ΑΠΘ σε συνεργασία με μια start up από την Κρήτη. Οι μετρήσεις οδηγούνται έπειτα για εξορθολογισμό.

Σύμφωνα με τον Χρυσόστομο Δόβα, αναπληρωτή Καθηγητή της Κτηνιατριακής ΑΠΘ, χρησιμοποείται ένα καινούργιο μοριακό τεστ σε συνεργασία με μία νεοφυή εταιρεία της Κρήτης που παράγει ένζυμα στην Ελλάδα

«Έτσι λοιπόν μπορέσαμε να έρθουμε κάποια πρωτότυπα kit πλέον ενός τεστ το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Καταρχήν δηλαδή μπορεί να ανιχνεύσει ελάχιστα ιοσωμάτια σε διάλυμα και δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ποσότητες από αυτό το τεστ γιατί ειδικά στην περίπτωση των λυμάτων επειδή οι συγκεντρώσεις είναι πολύ μικρές, χρειάζεται να κάνουμε πολύ μεγάλο αριθμό επαναλήψεων για να έχουμε έναν ακριβή προσδιορισμό της συγκέντρωσης στο λύμα της πόλης», σημειώνει.

Η επιστημονική μονάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη έμφαση λύματα από συγκεκριμένες μονάδες και εταιρείες.

«Για μας το πιο ενδιαφέρον ήταν όταν σε μία από αυτές τις εταιρείες εντοπίσαμε κορωνοϊό στα λύματα τους ενώ αυτοί έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα. Τελικά βρέθηκε ένας ασυμπτωματικός», σημειώνει ο κ. Καραπάντσιος ενώ όπως αναφέρει μετά από συζήτηση που γίνεται μεταξύ των επιστημόνων τα αποτελέσματα των μετρήσεων επικοινωνούνται τις αρμόδιες αρχές.