Skip to main content

Πώς διαμορφώνεται η νάρκη των επισφαλειών στις τράπεζες

Σε ποια επίπεδα κυμαίνεται το ύψος των επισφαλειών στην Ελλάδα σήμερα; Επισήμως, από την Τράπεζα της Ελλάδας διαμηνύεται ότι το 2009 έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το 8%.
Σε ποια επίπεδα κυμαίνεται το ύψος των επισφαλειών στην Ελλάδα σήμερα; Επισήμως, από την Τράπεζα της Ελλάδας διαμηνύεται ότι το 2009 έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το 8%. Αν αυτό ισχύει, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2010 και αυτό το όριο έχει σπάσει και στο τέλος του έτους ο απευκταίος «στόχος» του 10% διαμορφώνεται πολύ ρεαλιστικός. Αυτό πρακτικά θα συνεπάγεται ότι ανά 100 δάνεια, τα 10 δεν θα τακτοποιούνται, ενώ ένα άλλο μεγάλο τμήμα θα εξυπηρετείται οριακά.

Το γεγονός εξηγεί γιατί οι τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης τελευταία και γιατί ζήτησαν και εξασφάλισαν από το δημόσιο την ενεργοποίηση του δεύτερου μέρους του προγράμματος στήριξης του συστήματος, ύψους 17 δισ. ευρώ. Ελπίζουν ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα καλύψουν μαύρες τρύπες και θα ρίξουν περισσότερη ρευστότητα στην αγορά, μήπως, μέσω της ανάπτυξης, δοθεί λύση στο αδιέξοδο που τείνει να δημιουργηθεί.