Skip to main content

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο Αιγαίο: Οι κινήσεις των δύο στόλων

Τα πολεμικά πλοία της γείτονος πλέουν σε τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά δεν έχουν μπει στον ναύσταθμο της Αττάλειας ή της Σμύρνης.

Πιο ήρεμα είναι τα νερά του Αιγαίου τις τελευταίες ώρες. Η εικόνα, όπως την περιγράφουν όσοι είναι σε θέση να ξέρουν τα πραγματικά δεδομένα, έχει περίπου ως εξής:

Τα πολεμικά πλοία της γείτονος πλέουν σε τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά δεν έχουν μπει στο ναύσταθμο της Αττάλειας ή της Σμύρνης. Το θετικό στοιχείο ωστόσο είναι πως δεν βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ούτε καν στα διεθνή. Σε ό,τι αφορά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά του παραμένουν ελλιμενισμένα, χωρίς να έχουν βάλει μπρος τις μηχανές τους.

Αλλά και τα ελληνικά πολεμικά πλοία «τραβήχτηκαν» κάπως από την περιοχή γύρω από την NAVTEX, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθούν πολύ. Για ευνόητους λόγους. Αν οι Τούρκοι επανακάμψουν, να είναι σε θέση να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους. Κι όλοι μαζί περιμένουν.

Την ίδια ώρα, Βερολίνο και Ουάσιγκτον κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της μεσολάβησης όλο το προηγούμενο διάστημα. Και μάλλον κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Από την πλευρά του, το Παρίσι ακολουθεί τη σκληρή γραμμή, περισσότερο από αντιπάθεια προς την Τουρκία. Οι υπόλοιποι είναι απλοί παρατηρητές. Εξελίξεις, ωστόσο, δρομολογούνται και σε άλλα «μέτωπα». Για παράδειγμα, το Κάιρο ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με την Άγκυρα στα περίχωρα της Σύρτης στη Λιβύη, γεγονός που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, ενώ το Τελ Αβίβ παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με προσοχή. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Φλώρος, βρέθηκε εκεί προ ημερών.

Δεδομένο πάντως θα πρέπει να θεωρείται το εξής: Η Τουρκία μπορεί να κινηθεί επιθετικά στην περιοχή οποιαδήποτε στιγμή από τώρα έως τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Κι αν νικήσει ο Μπάιντεν, έως το τέλος του έτους, για να αξιοποιήσει την παρουσία Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο «ξένος παράγων» ωστόσο δεν μπορεί να είναι alert ως τότε. Αυτό θα εκμεταλλευτεί η Άγκυρα.