Skip to main content

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο

Τα περισσότερα προβλήματα στις παρατάξεις Ταχιάου και Ορφανού - Τριβές και στις ομάδες Νοτοπούλου, Βούγια. Συνεννόηση για τις θέσεις

Προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης μετά όσα συνέβησαν τον τελευταίο μήνα με τις διάφορες ανεξαρτητοποιήσεις, επακόλουθο της διαδικασίας συγκρότησης δημοτικής πλειοψηφίας. Είναι προφανές ότι τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παρατάξεις του Νίκου Ταχιάου και του Γιώργου Ορφανού οι οποίες έχασαν πέντε και τρεις συμβούλους αντιστοίχως.

Όμως, τριβές, ήπιας μορφής προς το παρόν παρατηρούνται και στις παρατάξεις της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Σπύρου Βούγια καθώς κι αυτές έχουν δανείσει στελέχη τους στον Κωνσταντίνο Ζέρβα δίχως, προς ώρας τουλάχιστον να απαιτηθεί η αποχώρησή τους από τις παρατάξεις τους. Σοβαρά προβλήματα, τέλος, αναμένεται να αντιμετωπίσει λίαν προσεχώς και η παράταξη του Παναγιώτη Ψωμιάδη μετά την εξαιρετικά πιθανή απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης να τεθούν σε προσωρινή αργία, ο επικεφαλής της παράταξης και ο αδελφός του Διονύσης.

Εν αναμονή των αποφάσεων του Ν. Ταχιάου

Οι πέντε εναπομείναντες δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Ν. Ταχιάου, μετά την ανεξαρτητοποίηση των υπολοίπων πέντε οι οποίοι μεταπήδησαν ουσιαστικά στην παράταξη του δημάρχου, αναμένουν τις αποφάσεις του επικεφαλής σχετικά με το εάν θα παραμείνει ή όχι στο δήμο. Το ενδεχόμενο της παραίτησης από το δήμο ενισχύθηκε μετά το διορισμό του κ. Ταχιάου ως προέδρου της Αττική Μετρό, θέση η οποία έχει ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις. Άλλωστε, εξ αιτίας αυτών των υποχρεώσεων ο κ. Ταχιάος απουσίαζε από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Πέραν αυτού πληροφορίες θέλουν και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να ενθαρρύνει, αν όχι να πιέζει προς μια τέτοια διευθέτηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η μελλοντική συνένωση της παράταξης του κ. Ταχιάου με αυτήν του κ. Ζέρβα. Σύμφωνα με τους γνώστες των γαλάζιων παρασκηνίων, αποφάσεις επ’ αυτού αναμένονται λίαν συντόμως.

Ορφανός – Νοτοπούλου

Το ενδεχόμενο της συνένωσης με την παράταξη του δημάρχου, αφορά και αυτήν του κ. Ορφανού, παρότι ο ίδιος αποκλείει προς το παρόν μια τέτοια εξέλιξη. Όπως αποκλείει και κάθε σκέψη παραίτησης από τα δημοτικά έδρανα.

Ζητήματα υπάρχουν και στις τάξεις της παράταξης της κ. Νοτοπούλου. Αφενός η συνεργασία της Μαρίας Αρβανιτίδου με την παράταξη του κ. Ζέρβα, έστω υπό την ανοχή της κ. Νοτοπούλου και αφετέρου οι ψυχρές σχέσεις της επικεφαλής με την έτερη δημοτική σύμβουλο Δήμητρα Αλεξίου έχουν δημιουργήσει σκιές αλλά και ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Τα κενά έδρανα

Τις προσεχείς ημέρες είναι πολύ πιθανόν δύο από τα συνολικά 49 έδρανα του δημοτικού συμβουλίου να παραμείνουν κενά. Αυτό θα συμβεί εφόσον ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Γιάννης Σάββας υπογράψει την απόφαση με την οποία θα τεθούν σε προσωρινή αργία οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης όπως έγραψε χθες η Voria.gr (δείτε εδώ). Σημειώνεται πως στην περίπτωση αυτή δεν προβλέπεται αντικατάσταση των δύο δημοτικών συμβούλων, έως ότου τελεσιδικήσει η εκκρεμούσα εκδίκαση της υπόθεσής για τα λεγόμενα «45αρια». Στην περίπτωση αυτή η παράταξη θα απομείνει με μόνη δημοτική σύμβουλο την Ίνγκα Αβραμίδου.

Συνεννόηση για τις θέσεις

Πάντως, παρά τα προβλήματά τους οι εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων κάθισαν προχθές Τετάρτη στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να συμφωνήσουν για την κατανομή των θέσεων που τους αντιστοιχούν, στα διάφορα νομικά πρόσωπα του δήμου. Πρόκειται για 23 θέσεις οι οποίες συμφώνησαν να κατανεμηθούν με βάση τη δύναμη της κάθε παράταξης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βασίλης Γάκης εκ μέρους της παράταξης του κ. Ταχιάου, οι Ρία Καλφακάκου και Μαρία Πασχαλίδου από την παράταξη της κ. Νοτοπούλου, ο Ανδρέας Κουράκης από την παράταξη του κ. Βούγια και οι Γιώργος Ορφανός, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Γιάννης Κουριανίδης, Αντώνης Γαζάκης ως εκπρόσωποι των παρατάξεών τους. Η τελική συμφωνία για την κατανομή των θέσεων πρόκειται να επιτευχθεί σε νέα συνάντηση η οποία θα γίνει σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου κατέθεσε συνολική πρόταση για τη στελέχωση των νομικών προσώπων, περιλαμβάνοντας σε αυτήν και τις θέσεις τις οποίες θα καταλάβουν οι άλλες παρατάξεις, κάτι που είθισται να το ρυθμίζουν οι ίδιες. Σημειώνεται ότι αρχικά η κ. Νοτοπούλου είχε συναινέσει σε αυτό και είχε στείλει μάλιστα και τα ονόματα των προσώπων που θα καταλάβουν τις θέσεις, αλλά εν συνεχεία, μετά την αντίθεση των υπολοίπων παρατάξεων, κλείστηκε η κοινή συνάντηση προκειμένου να υπάρξει μεταξύ τους συνεννόηση.