Skip to main content

Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στην ΠΕΔΚΜ ενόψει των εκλογών

Την Παρασκευή η γενική συνέλευση της ΠΕΔΚΜ. Εκλογές αύριο και στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας

Την Παρασκευή στις 11:00 ορίστηκε να γίνει η γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) από την οποία θα εκλεγεί το νέο 25μελές διοικητικό συμβούλιο με τετραετή θητεία. Τη σχετική πρόσκληση προς όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος έχει και τη σχετική αρμοδιότητα.

Μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών, οι διάφορες πλευρές άρχισαν να κάνουν τους λογαριασμούς τους. Βεβαίως, το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος δεν τίθεται προς συζήτηση καθώς η εκλογή του δημάρχου Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη είναι δεδομένη λόγω της συντριπτικής υπεροχής των γαλάζιων αυτοδιοικητικών στην Κεντρική Μακεδονία. Το ζητούμενο είναι πόσες έδρες στο 25μελες διοικητικό συμβούλιο θα καταλάβει η παράταξή του η οποία φέρει την επωνυμία “Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί” και πόσες έδρες θα περισσέψουν για τους άλλους.

Χθες ολοκληρώθηκαν οι εκλογές των μελών της γενικής συνέλευσης από τους επιμέρους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι στη γενική συνέλευση συμμετέχουν συνολικά 200 μέλη εκ των οποίων οι 38 είναι οι δήμαρχοι και οι υπόλοποι 162 είναι δημοτικοί σύμβουλοι. Από τους 38 δημάρχους οι 32 πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και οι υπόλοιποι έξι στο Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Καϊτεζίδη αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 145 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας έτσι 18 έδρες και ενδεχομένως και 19η αναλόγως των υπολοίπων των άλλων παρατάξεων. “Εμείς δεν μετράμε ποιος τι θα ψηφίσει. Στόχος μας είναι να ενώσουμε την αυτοδιοίκηση, όπως αυτό εκφράζεται και στον τίτλο της παράταξής μας”, δήλωσε στην voria.gr ο κ. Καϊτεζίδης.

Ο δεύτερος συνδυασμός ο οποίος θα κατέβει στις εκλογές έχει πολιτική αναφορά στο χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Τα στελέχη του θα συναντηθούν πιθανότατα σήμερα όπου θα αποφασιστεί και εάν θα υπάρξει ή όχι επικεφαλής του συνδυασμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παράταξη αναμένεται να έχει γύρω στα 35 με 38 μέλη στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΚΜ, γεγονός που της επιτρέπει να διεκδικήσει τέσσερις έως πέντε θέσεις στο δ.σ.

Συνδυασμό προετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η τελική συνάντηση όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις θα γίνει αύριο. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόσκειται κάποιος από τους δημάρχους, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο συνδυασμός αναμένεται να εκλέξει περί τα 12 με 14 μέλη στη γενική συνέλευση, διεκδικώντας έτσι μία με δύο θέσεις στο δ.σ.

Συνδυασμό, τέλος, θα συγκροτήσει και η προσκείμενη στο ΚΚΕ Λαϊκή Συσπείρωση η οποία εκτιμάται πως θα εκλέξει περί τα τέσσερα με πέντε μέλη στη γενική συνέλευση, γεγονός που δεν της επιτρέπει να διεκδικήσει θέση στο δ.σ. της ΠΕΔΚΜ. Έναν εκπρόσωπο διαθέτει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η διαδικασία της Παρασκευής προβλέπει ομιλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης ο οποίος και συγκαλεί τη συνέλευση ως δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου, ομιλία του απερχόμενου προέδρου της ΠΕΔΚΜ, δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου και εν συνεχεία παρεμβάσεις των επικεφαλής ή εκπροσώπων των διαφόρων παρατάξεων. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία των 200 μελών της γενικής συνέλευσης από την οποία θα προκύψει το νέο 25μελες δ.σ.

Εκλογές και στον ΦοΔΣΑ

Πριν από τις εκλογές στην ΠΕΔΚΜ θα γίνουν οι εκλογές στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Η γενική συνέλευση του Φορέα η οποία συγκροτείται από 67 εκπροσώπους των 38 δήμων, πρόκειται να συνέλθει αύριο προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και την επταμελή Εκτελεστική Επιτροπή. Η επανεκλογή του Μιχάλη Γεράνη ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ν.Δ, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, καθώς πιθανότατα, δεν θα υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα.