Skip to main content

Πώς διαμορφώνονται τα ενοίκια κατοικιών στη Θεσσαλονίκη - Τι ζητούν οι μισθωτές

Τσίμπησαν κατά 2% οι τιμές - Πιο ακριβή περιοχή παραμένει η Παλιά Παραλία - Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής για τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές

Ανθεκτικότητα παρουσιάζουν οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη, παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και την ανασφάλεια λόγω της πανδημίας, την ώρα που η προσφορά ακινήτων μοιάζει σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με τη ζήτηση.

Το ερώτημα ωστόσο που αιωρείται είναι αν η ανθεκτικότητα αυτή θα έχει μέλλον ή αν οι ιδιοκτήτες βλέποντας την περιορισμένη ζήτηση βάλουν νερό στο κρασί τους, κάτι που, ωστόσο, ήδη γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις ως ένδειξη καλής διάθεσης.

Την εικόνα που επικρατεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη καταγράφει η πανελλαδική έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα η RE/MAX Ελλάς. Σύμφωνα με τη RE/MAX, τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, τα ενοίκια αυξήθηκαν στην Αττική κατά 6,7%, στη Θεσσαλονίκη κατά 2% και στην περιφέρεια και στα νησιά κατά 5,7%.

Τι ακίνητα αναζητούν οι ενοικιαστές

Διαφορετικό είναι το προφίλ του εν δυνάμει ενοικαστή όπως προκύπτει από την έρευνα. Στο κέντρο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια, η ζήτηση αφορά στα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, ανεξαρτήτου ηλικίας αλλά ανακαινισμένα εμβαδούν 40-50 τ.μ., και μηνιαίου ενοικίου από 300 έως 400 ευρώ.

Όσο απομακρύνεται κανείς από το κέντρο, στη κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων εμβαδού 60-100 τ.μ. με τις τιμές των ενοικίων να διαμορφώνονται στα 400 έως 550 ευρώ. Σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης (από Νεάπολη έως Κορδελιό) οι ενοικιαστές επιλέγουν διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, γύρω στα 60-90 τ.μ., μέχρι 20ετίας με τις τιμές των ενοικίων να κυμαίνονται από 250 έως 400 ευρώ.

Στην ανατολική πλευρά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης σε διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων ηλικίας έως 20 ετών σε καλή κατάσταση εμβαδού 60 έως 90 τ.μ. και με τιμές από 350 έως 500 ευρώ. Σε περιοχές όπως στο Πανόραμα, το ενδιαφέρον εστιάζεται σεμεζονέτες εμβαδού από 150 έως 250 τ.μ., ηλικίας έως 15ετών με τιμή ενοικίασης 700-900 ευρώ.

Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των αυξήσεων των τιμών

Στις περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη Re/max τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2%, ενώ στις περιοχές Φαλήρου, Χαριλάου και Άνω Πόλης οι τιμές ξεπέρασαν οριακά το 7%. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη σημειώθηκε οριακή αύξηση 1,2% κατά μέσο όρο, με περιοχές όπως ο Εύοσμος και η Νεάπολη να σημειώνουν αύξηση κατά 4,5% και 5% αντίστοιχα. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη κατά μέσο όρο οι τιμές των ενοικίων εμφάνισαν οριακή πτώση κατά 1,7%, με την περιοχή της Πυλαίας να κυμαίνεται στο 3% όσον αφορά στη μείωση των ενοικίων.

Η μέση τιμή του τμ στον δήμο Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στα 6,3 ευρώ το τμ, στα δυτικά της πόλης στα 4 ευρώ, ενώ στα ανατολικά στα 5,9 ευρώ ανά τμ.

Η υψηλότερη τιμή μίσθωσης ανά τμ καταγράφεται στην Παλιά Παραλία (14 ευρώ) και ακολουθεί η Νέα Παραλία με 8,6 ευρώ και το ιστορικό κέντρο με 6,3 ευρώ. Η χαμηλότερη τιμή εντοπίζεται στη Σταυρούπουλη με 3,7 ευρώ το τμ.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής

Τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών και αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσουν στη μίσθωση ενός ακινήτου είναι το πόσο ασφαλές και οικονομικό είναι, αλλά και οι παροχές που τους προσφέρει.

Τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι:

-η αυτονομία θέρμανσης (με προτίμηση στο φυσικό αέριο),
-η καλή κατάσταση του ακινήτου (εάν και πότε ανακαινίσθηκε)
-η διαθέσιμη θέση στάθμευσης

Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με εξοικονόμηση χρημάτων και την άνεση των ενοικιαστών είναι:
-το μέγεθος των δωματίων
-η κατάσταση των κουφωμάτων
-η ύπαρξη ασανσέρ
- και ο όροφος

 

Τιμές ενοικίασης κατοικιών στην Θεσσαλονίκη (ευρώ / τμ)

Περιοχή

2020

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣ

6,3

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

7,9

ΑΝΩ ΠΟΛΗ

5,9

ΠΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

14,0

ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

8,6

40 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

6,7

ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ

6,0

ΤΟΥΜΠΑ

6,2

ΧΑΡΙΛΑΟΥ

6,0

ΦΑΛΗΡΟ

6,0

ΝΤΕΠΩ

6,4

ΒΟΡΕΙΑ

4,3

ΣΥΚΙΕΣ

4,1

ΜΕΤΕΩΡΑ

4,4

ΔΥΤΙΚΑ

4,0

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

3,8

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

3,7

ΝΕΑΠΟΛΗ

4,5

ΕΥΟΣΜΟΣ

4,6

ΚΟΡΔΕΛΙΟ

4,0

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

4,0

 

 

ΠΟΛΙΧΝΗ

3,8

ΕΥΚΑΡΠΙΑ

4,0

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ

5,9

ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ

7,3

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

6,8

ΒΥΖΑΝΤΙΟ

6,9

ΚΗΦΙΣΙΑ

5,9

ΠΑΝΟΡΑΜΑ

4,9

ΠΥΛΑΙΑ

4,7

ΘΕΡΜΗ

4,3

ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ

5,1