Skip to main content

Έτσι δρούσε το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών εντός του ΑΠΘ

Η κάνναβη που έμπαινε καθημερινά και διακινείτο στο ΑΠΘ προσδιορίζεται κατά μέσο σε δύο κιλά - Ο αριθμός των διακινητών στο campus σε 35-50 άτομα.

Αρχίζει από σήμερα και ανά ομάδες η απολογία σε ειδική ανακρίτρια της Θεσσαλονίκης των κατηγορουμένων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθησαν προ ημερών για διακίνηση ναρκωτικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, επιχείρηση που αποκάλυψε πρώτη η Voria.gr.

Στην επιχείρηση, όπου συμμετείχαν συνολικά 200 αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφάλειας, Άμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν 43 άτομα εκ των οποίων οι 34 έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη οργανωμένου κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και τα υπόλοιπα εννέα για άλλες υποθέσεις. Παράλληλα, κατασχέθηκαν 14 κιλά κάνναβη, αλλά 3,5 κιλά επεξεργασμένη κάνναβη σε μορφή «σοκολάτας», χρήματα και οπλισμός.

Τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας διακριτούς ρόλους, εισήγαγαν, μετέφεραν, κατείχαν, διέθεταν και εμπορεύονταν ναρκωτικές ουσίες και κυρίως κάνναβη, τόσο εσωτερικά όσο εξωτερικά του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μικροδέματα κάνναβης εντοπίστηκαν σε δωμάτιο φοιτητικής εστίας, στο οποίο διέμενε 26χρονος αλλοδαπός, ο οποίος δεν ήταν φοιτητής.

Οι αστυνομικές αρχές παροκολουθούσαν εδώ και καιρό τα μέλη και τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, προκειμένου το χτύπημα να είναι οργανωμένο και να δοθεί τέλος στη δράση των διακινητών μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα το θέμα της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών κυρίως εντός του ΑΠΘ είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητούσαν συνεχώς την παρέμβαση της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού ζητήματος.

Από διωκτικά έγγραφα, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκύπτει ότι η αρχική πληροφόρηση που φτάνει στις αστυνομικές αρχές αναφέρει ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα, τα μέλη του οποίου φαίνεται να κατάγονται από την Κορυτσά της Αλβανίας, επικράτησε στο χώρο του Πανεπιστημίου τουλάχιστον από τις αρχές του 2017, ύστερα από διενέξεις και ένοπλες συμπλοκές με άλλο δίκτυο ομοεθνών του, καταγόμενων από περιοχή της βόρειας Αλβανίας.

Το επόμενο διάστημα ακολούθησαν επαναλαμβανόμενες αστυνομικές επιχειρήσεις στο τρίγωνο ΑΠΘ-Ροτόντα-Ναυαρίνου που οδήγησαν στη σύλληψη μικροδιακινητών. Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που επικυρώθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών άνοιξε -στο μεταξύ- τον δρόμο στην Αστυνομία για τη χρησιμοποίηση του μέτρου της φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης με τεχνικά μέσα της δραστηριότητας των προσώπων που έχουν συγκροτήσει το καλά οργανωμένο και πολυπλόκαμο κύκλωμα. Μέσω του πλούσιου φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού -παράλληλα με τη φυσική επιτήρηση των χώρων του ΑΠΘ- καταγράφονταν καθημερινά οι κινήσεις όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., ως ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμφανίζονται επτά πρόσωπα, όλοι Αλβανοί, ενώ τα διωκτικά έγγραφα αποδίδουν αρχηγικό ρόλο σε τριαντάχρονο άνδρα. Από τις παρακολουθήσεις με τα τεχνικά μέσα και τη φυσική παρουσία των αστυνομικών προκύπτει ότι το πολυμελές κύκλωμα δρούσε μέσω δύο συνεργαζόμενων υποομάδων: η πρώτη κινείτο στην Πλατεία Χημείου και η δεύτερη στο πάρκο πέριξ της λίμνης που βρίσκεται στο ύψος της Κτηνιατρικής Σχολής, στο πίσω μέρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και σε παρακείμενους διαδρόμους που οδηγούν σε τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής και του Παιδαγωγικού Τμήματος.

Οι ναρκωτικές ουσίες (κάνναβη) που έμπαιναν καθημερινά και διακινούνταν στο ΑΠΘ προσδιορίζονται κατά μέσο σε δύο κιλά και κατ' εντολή του φερόμενου ως αρχηγού και των δύο υπευθύνων των ισάριθμων υποομάδων διαμοιράζονταν στους διακινητές (μεταξύ αυτών και μικρός αριθμός ατόμων αραβικής καταγωγής) που με τη σειρά τους τα αποθήκευαν σε σημεία "καβάτζες", κοντά στις περιοχές δράσης τους.

Ο αριθμός των διακινητών που «αλώνιζαν» καθημερινά στο campus εκτιμάται ότι κυμαινόταν από 35 έως 50 και καθένας εξ αυτών παραλάμβανε μικροδέμα κάνναβης, βάρους τουλάχιστον 50 γραμμαρίων. Ημερησίως φαίνεται ότι πραγματοποιούνταν 500 αγοραπωλησίες. Όπως προκύπτει από τα διωκτικά έγγραφα, η τιμή πώλησης στον χώρο του ΑΠΘ διαμορφώθηκε σε 5 ευρώ ανά αυτοσχέδιο τσιγάρο ή γραμμάριο. Συμπερασματικά, κατά το χρονικό διάστημα των 57 ημερών της αστυνομικής έρευνας, ο τζίρος ανήλθε σε 570.000 ευρώ (2 κιλά ανά ημέρα επί 5 ευρώ επί 57 ημέρες έρευνας), όπως περιγράφεται στη δικογραφία.

Ως προς τον τρόπο εισαγωγής των ναρκωτικών ουσιών η έρευνα αποφαίνεται ότι κατέληγαν καθημερινά στο Ίδρυμα από σημείο που βρίσκεται πίσω από την Πολυτεχνική Σχολή (και κυρίως σε χώρο όπισθεν του αύλειου χώρου αυτής), ενώ προέρχονταν από απροσδιόριστο χώρο των Φοιτητικών Εστιών. Μάλιστα ο 30χρονος φερόμενος ως αρχηγός βρισκόταν καθημερινά στην είσοδο και σε κυλικείο των Φοιτητικών Εστιών, όπως επίσης σε χώρο πίσω από την Πολυτεχνική, συντονίζοντας την είσοδο των ναρκωτικών. Η δικογραφία που σχηματίστηκε καταγράφει αναλυτικά το δούνε και λαβείν των διακινητών, πολλοί εκ των οποίων διέμεναν σε ξενοδοχεία της πόλης.