Skip to main content

Πώς έφθασαν στον Έβρο οι 92 μετανάστες - «Τους ανάγκασαν με το πιστόλι στον κρόταφο»

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι περισσότεροι πρόσφυγες που εντοπίστηκαν ήταν εγκατεστημένοι στην Κωνσταντινούπολη.

Από την Κωνσταντινούπολη, με οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, μεταφέρθηκαν στην παρέβρια περιοχή οι περισσότεροι από τους 92 μετανάστες που εντοπίστηκαν από Ελληνες συνοριοφύλακες του τμήματος Φερών, το πρωί της Παρασκευής, γυμνοί και με σημάδια ξυλοδαρμού. Αυτό φέρονται να είπαν οι ίδιοι οι αλλοδαποί στους Ελληνες αστυνομικούς και στα στελέχη του Frontex, που κλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές να μετάσχουν στη διαχείριση του συμβάντος.

Πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, αρκετοί από τους οποίους, όπως δήλωσε στην Καθημερινή στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήταν εγκατεστημένοι και εργάζονταν στην Κωνσταντινούπολη πριν οι Αρχές της γείτονος αποφασίσουν με τη χρήση βίας να τους προωθήσουν στην Ελλάδα. «Τους οδήγησαν με στρατιωτικά οχήματα στο νότιο τμήμα της συνοριογραμμής κοντά στις Φέρες και με το πιστόλι στον κρόταφο τους ανάγκασαν να διασχίσουν το ποτάμι γυμνοί μέσα σε πέντε φουσκωτές βάρκες», πρόσθεσε η ίδια πηγή, λέγοντας μάλιστα ότι υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο από το συμβάν. Στο ερώτημα γιατί οι τουρκικές αρχές προχώρησαν, την τρέχουσα μάλιστα συγκυρία, σε επίδειξη βίας και αγριότητας εις βάρος μεταναστών, τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διατύπωσαν την εκτίμηση ότι «πρόκειται για ένα μήνυμα σκληρότητας προς τους ίδιους τους μετανάστες αλλά και προς το εσωτερικό της Τουρκίας, όπου εξάλλου επικρατεί δυσαρέσκεια για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στη χώρα».

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ περιέγραψε στην Καθημερινή ότι την Πέμπτη, κατά την πάγια τακτική που εφαρμόζουν από την αρχή του καλοκαιριού, οι δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής πραγματοποίησαν άλλη επιχείρηση-σκούπα στα χωριά κοντά στα σύνορα και όσους αλλοδαπούς εντόπισαν, τους προώθησαν στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Παρασκευής, αφού προηγουμένως τους χτύπησαν και τους αφαίρεσαν τα ρούχα και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Γι’ αυτό, εξηγεί ο ίδιος αξιωματικός, η ομάδα δεν ήταν ομοιογενής, «οι αλλοδαποί δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους αλλά ομαδοποιήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στις καταθέσεις – αναφορές (debriefings) τους, οι αλλοδαποί δήλωσαν ότι μεταφέρθηκαν στο ποτάμι από άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και του στρατού της Τουρκίας. «Φορούσαν χακί, μας είπαν».

Η ομάδα των 92 μεταναστών εντοπίστηκε στις 10 το πρωί της Παρασκευής και στο συμβάν κλήθηκε να συνδράμει ο Frontex, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην Καθημερινή ο εκπρόσωπος του οργανισμού Πιοτρ Σβιτάλσκι. «Συμμετείχαμε στην επιχείρηση με δύο περίπολα. Εντοπίσαμε 14 από τα συνολικά 92 άτομα. Είχαν εμφανή σημάδια βίας. Ηταν αρκετά σοκαριστικό, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο στο πρόσφατο παρελθόν», σχολίασε, σημειώνοντας ότι η μεταναστευτική πίεση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Το περιστατικό πάντως προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου όπως και του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε με επιστολή του για το συμβάν την αρμόδια επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον καθώς και τους 27 ομολόγους του στην Ε.Ε. χαρακτηρίζοντάς το «προσβλητικό για την ανθρώπινη ζωή». Επανέλαβε ακόμη ότι «η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα». Την πρόθεσή του να ενημερώσει τον ΟΗΕ για το περιστατικό με τους 92 πρόσφυγες και μετανάστες στον Εβρο εξέφρασε μέσω συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Νότης Μηταράκης.

Πηγή: Καθημερινή