Skip to main content

Πώς ετοιμάζονται οι ιδιωτικές κλινικές για τον κορωνοϊό

Θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων πριν αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ο Προέδρος της ΕΝΘΕ

«Εντός των ημερών ως Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας θα θέσουμε σε λειτουργία και θα ανακοινώσουμε τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης του κοινού από τα μέλη μας, περίπου 300 ειδικούς επιστήμονες, που θα λειτουργεί 12 ώρες την ημέρα, από 9:00 το πρωί ως τις 9:00 το βράδυ, για να επικοινωνεί κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης και να λαμβάνει έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό.» Αυτό τόνισε ο Προέδρος της ΕΝΘΕ και Διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Τιτόπουλος, μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”.

«Η ΕΝΘΕ δραστηριοποιείται σε απόλυτη σύμπλευση με τις αρμόδιες αρχές για το επόμενο διάστημα οι πνευμολόγοι της, σε όλη την Ελλάδα θα είναι έτοιμοι και για να συνδράμουν με τη φυσική τους παρουσία σε οριακές περιπτώσεις, κατά τις οποίες θα απαιτηθεί ιατρική συνδρομή κατ` οίκον την οποία δεν θα μπορεί να παρασχεθεί από το ΕΚΑΒ ή τα Δημόσια Νοσοκομεία», πρόσθεσε ο κ. Τιτόπουλος.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην ετοιμότητα των ιδιωτικών κλινικών για συνδρομή στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρουσμάτων κορωνοϊού, σημείωσε: «Είναι βέβαιο πως στο προσεχές διάστημα θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων πριν αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Οι ιδιωτικές κλινικές είμαστε ήδη έτοιμες να απορροφήσουμε άλλα περιστατικά, εκτός κορωνοϊού, διαμορφώνοντας χώρους υποδοχής ασθενών από δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να μείνουν περισσότερες κλίνες διαθέσιμες στο ΕΣΥ για την φροντίδα κρουσμάτων κορωνοϊού. Ομοίως σε επόμενο στάδιο, είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε και το βάρος χειρουργικών επεμβάσεων που δεν γίνεται ιατρικώς αν αναβληθούν, αν και όταν χρειαστεί τα χειρουργεία δημοσίων νοσοκομείων να μετατραπούν σε θαλάμους εντατικής θεραπείας ασθενών με κορωνοϊό. Ευχή όλων είναι να πιάσουν τόπο τα μέτρα που λαμβάνονται, να ανταποκριθούν οι συμπολίτες μας μένοντας σπίτι και περιορίζοντας στο ελάχιστο και απολύτως αναγκαίο τις μετακινήσεις, ώστε να μην “μπουκώσει” το σύστημα υγείας και βρεθούν οι γιατροί αντιμέτωποι με το τεράστιο ψυχολογικό βάρος να κάνουν διαλογή ασθενών ανάλογα με τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε όπου απαιτηθεί.»

Ο κ. Τιτόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υπογράμμισε πως εκτιμάται, με βάσει την εμπειρία αντίστοιχων επιδημικών φαινομένων του παρελθόντος, ότι στη συντριπτική πλειονότητα, οι αποθεραπευθέντες από τον κορωνοϊό, θα έχουν αναπτύξει αντισώματα για την άμυνα του οργανισμού τους και δεν θα γίνεται να μεταδώσουν εκ νέου τον ιό, αλλά καλό είναι μέχρι να έχουμε οριστική και επαρκώς μελετημένη εικόνα για τη συμπεριφορά του νέου κορωνοϊού, όλοι να λαμβάνουμε τα μέτρα για τη μη διασπορά.

«Το θέμα της ανοσίας, είναι αυτό που υπαγόρευσε και τη μέθοδο που επιλέγεται στη Βρεττανία για τη διαμόρφωση της λεγόμενης “ανοσίας αγέλης”, αλλά εκεί εγείρονται φοβερά ηθικά ζητήματα, που σχετίζονται με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για τους ασθενέστερους, ή το πόσοι μπορεί να “θυσιαστούν” μέχρι να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στον γενικό πληθυσμό.»