Skip to main content

Έμμεση παραδοχή Γεροβασίλη για παρακολουθήσεις πολιτών στο διαδίκτυο

Στις δηλώσεις της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε για άτομα που υποκινούν πράξεις βίας με αναρτήσεις τους στα social media.

Στο μείζον θέμα των τελευταίων ημερών, τις περίφημες «προληπτικές προσαγωγές» αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ η υπουργός Προστασίας Όλγα Γεροβασίλη, κάνοντας λόγο εμμέσως πλην σαφώς για παρακολουθήσεις πολιτών μέσω του διαδικτύου και ευθέως για στοχευμένες προσαγωγές όσων υποκινούν σε πράξεις βίας μέσω διαδικτύου.

Στις δηλώσεις της η κ. Γεροβασίλη μίλησε για άτομα που υποκινούν πράξεις βίας με αναρτήσεις τους στα social media. «Τον τελευταίο χρόνο και με αφορμή τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών δυστυχώς διάφορες οργανωμένες ομάδες – και το λέω με στοιχεία, διότι αυτά διακινούνται μέσω του Διαδικτύου κατ’ έντονο τρόπο – και συγκεκριμένα άτομα καλούν σε βίαιη δράση πολίτες. αν κάνετε έναν κόπο να περιτρέξετε το Διαδίκτυο, θα το βρείτε από μόνοι σας», προσθέτοντας ότι «βεβαίως η ΕΛ.ΑΣ. έχει και τις δικές της πληροφορίες ως οφείλει».



Όπως είπε η υπουργός αΑυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε επικεφαλής που ορίζει το σχέδιο ασφάλειας για οποιαδήποτε μαζική συγκέντρωση…..παίρνει μέτρα ασφαλείας για την προστασία του γεγονότος…. Ένας από τους μηχανισμούς είναι η προληπτική προσαγωγή….πολλές απ’ τις προληπτικές προσαγωγές που έχουν γίνει σε διάφορα γεγονότα τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, οι προσαγωγές έχουν ονοματεπώνυμα και οι ίδιοι ξέρουν γιατί. Και ξέρουν τι ετοιμαζόταν να κάνουν, αυτό είναι μέρος της δουλειάς….».

«Δεν μιλάω», συνέχισε, «για τους συγκεκριμένους ανθρώπους (όπως συνέβη στα Γιαννιτσά) κατ’ ανάγκην, διότι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός, αλλά όταν ο συγκεκριμένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας,έχει συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους, κάποιος έχει βγει στο διαδίκτυο και λέει οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να κάνουμε αυτό, είναι πράξη βίας». Η υπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου πως «έχουν γίνει πάρα πολλές δικογραφίες τους τελευταίους μήνες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, και συνεχίζονται και σήμερα», επιμένοντας ότι αποτελούν το βασικό μέτρο/μέσο για να αντιμετωπιστούν οι πράξεις βίας από τη Δημοκρατία.

«Η προληπτική προσαγωγή», εξήγησε, «είναι θεμιτό μέσο σε περιπτώσεις που ενδείκνυται να γίνει για να προλάβεις τα χειρότερα» αν και, όπως παραδέχθηκε, «κάπου μπορεί να ήταν υπερβάλλων ζήλος, κάπου μπορεί να ήταν λάθος». Ερωτηθείσα ειδικά για την προσαγωγή ενός πατέρα στα Γιαννιτσά μπροστά στο παιδί του και παρά τις μαρτυρίες που υπάρχουν, η κυρία Γεροβασίλη αρκέστηκε να πει ότι «μπορεί να έγινε και αυτό και να είναι λάθος και θα το πω και εγώ λάθος».