Skip to main content

Τετρακόσιες επενδύσεις του αγροδιατροφικού τομέα αναζητούν κεφάλαια

Tα υδροπονικά θερμοκήπια δίνουν έξι φορές μεγαλύτερη παραγωγή από τα συμβατικά. Η πρόταση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος για το βαμβάκι.

H Enterprise Greece, με 400 σχέδια του αγροτοδιατροφικού τομέα στο χαρτοφυλάκιο της, ετοιμάζεται στο επόμενο διάστημα να κάνει μία δυναμική προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών από το εξωτερικό. Μάλιστα, ο CEO του φορέα, Βελισσάριος Δότσης από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη κάλεσε τους επιχειρηματίες του κλάδου να απευθυνθούν στην Enterprise Greece, η οποία αναλαμβάνει να τους υποστηρίξει στην αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ο συγκεκριμένος φορέας στο επόμενο διάστημα, συνεργαζόμενο και με τους ιδιώτες του κλάδου, θα συνθέσει το νέο εθνικό branding για τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Η ελληνική γεωργία διαθέτει πλέον ένα καλό στρατηγικό σχεδιασμό στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Αγροτική Ανάπτυξη της περιόδου 2014-2020, το οποίο όμως κινδυνεύει να αχρηστευθεί λόγω της αδυναμίας  των αγροτών – επιχειρηματιών, να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια στις επενδυτικές δράσεις. Τα παραπάνω τόνισε ο πρώην υπηρεσιακός υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτριος Μελάς, ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική γεωργία και ευρύτερα ο αγροτοδιατροφικός τομέας,  επιτυγχάνοντας σταθερή αύξηση εξαγωγών, απέδειξε ότι διαθέτει αντανακλαστικά στον καιρό της κρίσης.

Ο κ. Μελάς, πρότεινε δύο τρόπους για να αντιμετωπιστεί η δυσκολία εξεύρεσης ίδιων πόρων για τη χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Συγκεκριμένα, πρότεινε τη σύναψη ενός Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ ΕΤΕπ και της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ ώστε με collateral το ίδιο το πρόγραμμα , να καλυφθεί η χρηματοδότηση. Αλλά, θα μπορούσε να υπάρξει και κρατική παρέμβαση προς τις εμπορικές τράπεζες, για να αναλάβουν μέρος της χρηματοδότησης καθώς πάλι με εχέγγυο τις δράσεις του Προγράμματος, μπορούν να εξασφαλίσουν από την ΕΤΕπ, ως και δεκαπλάσια δάνεια από τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια.

Υδροπονικά θερμοκήπια

Τα σύγχρονα θερμοκήπια μπορούν να εκτοξεύσουν τη λαχανοκομία στην Ελλάδα, αφού δίνουν παραγωγή όλο το χρόνο, έξι φορές μεγαλύτερη από τα συμβατικά.  Όπως μάλιστα είπε ο κ. Καστρινάκης, διευθύνων σύμβουλος της Kantor, οι προοπτικές αυτού του νέου γεωργικού κλάδου είναι τεράστιες αφού τα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας θερμοκήπια, στην Ελλάδα, αντιστοιχούν μόλις στο 1% των συμβατικών, τα οποία όμως δίνουν μόλις δύο σοδειές το χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα υδροπονικά θερμοκήπια, μπορεί να υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς αλλά και να καλυφθεί ικανοποιητικότερα η εσωτερική ζήτηση αφού, η Ελλάδα, παρότι παραγωγός τομάτας, εισάγει σχεδόν 150.000 τόνους προκειμένου να ικανοποιηθεί η κατανάλωση των περίπου 700.000 τόνων.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, μπορεί να κτιστεί πάνω στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, μία φυσική πηγή ενέργειας που μέχρι σήμερα μένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη.

Γενική παραδοχή είναι ότι το ενδιαφέρον των ελληνικών κυβερνήσεων αναλώθηκε στη διαχείριση των επιδοτήσεων προς τον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα να μείνουν ανεκμετάλλευτα τα πλεονεκτήματα της χώρα μας στην αγροτική παραγωγή, τόνισε η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Υπάρχουν αναπτυξιακές  προκλήσεις στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει δυναμικά, πρόσθεσε η κ. Αραμπατζή. Η μία αφορά στην αναμενόμενη αύξηση στη ζήτηση για γεωργικά προϊόν κατά 60%, σε εποχή που ένα αξιόμαχο κομμάτι του πληθυσμού επιστρέφει στην ύπαιθρο.

ΣΕΒΕ: Αναγκαία η στροφή στο οικολογικό βαμβάκι

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος έχει τη δική του πρόταση για ένα πολύ σημαντικό ελληνικό αγροτικό προϊόν, το βαμβάκι. Με την παραγωγή οικολογικού βαμβακιού, η Ελλάδα μπορεί να δώσει την ποιοτική απάντηση στα πολλά προβλήματα με τις βαριές αλλεργίες που προκλήθηκαν από τα υφάσματα που χρησιμοποιούν οι ασιάτες εξαγωγείς βρεφικών και παιδικών ενδυμάτων.

Όπως είπε ο κ. Δημήτρης Καραβασίλης, μέλος δ.σ. του ΣΕΒΕ, η χώρα μας θα πρέπει να στραφεί εντατικά στην καλλιέργεια οικολογικού βαμβακιού, στην πιστοποιημένη οικολογική παραγωγή νήματος, βαφή και φινίρισμα με στόχο σε μία τριετία την είσοδο σε απαιτητικές αγορές για βρεφικά και παιδικά ενδύματα (niche markets).

Στο κόσμο του κρασιού μετέφερε τους συνέδρους ο οινοποιός κ. Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να προχωρήσει μία εκτεταμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού αμπελώνα με τη φύτευση ποικιλιών μεγαλύτερου ποιοτικού δυναμικού καθώς η ελληνική οινοποιία έχει απομακρυνθεί από τη λογική των μεγάλων ποσοτήτων για ρετσίνα.