Skip to main content

Πώς η Ελλάδα αποσυνδέεται ομολογιακά από την Ιταλία

Με την άποψη δείχνουν να συμφωνούν το τελευταίο διάστημα και στελέχη της ηγεσίας της ΕΚΤ και αυτό είναι ίσως το πιο θετικό στοιχείο της όλης υπόθεσης

Μια μικρή ανάσα ισχυρίζεται ότι πήρε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες. Όπως υποστηρίζουν στελέχη του το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, που αποτελεί βαρόμετρο συνολικά για την εγχώρια αγορά, αποσυνδέεται αργά αλλά σταθερά από το αντίστοιχο ιταλικό παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ χρηματοδοτεί το ιταλικά και όχι το ελληνικό μέσω του QE.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα μυστικά των dealing rooms τονίζουν ότι αυτό αποδεικνύει δύο πράγματα

α. Οι όποιες διακυμάνσεις στα ελληνικά ομόλογα οφείλονται σε εξωγενή αίτια και όχι στην πορεία της ελληνικής οικονομίας

β. Εξαιτίας της θετικής πορεία της ελληνικής οικονομίας υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτό θα αρχίσει να αναγνωρίζεται και από τις αγορές το επόμενο διάστημα.

Αυτή είναι βεβαίως και η ανομολόγητη ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα. Γεγονός αποτελεί πάντως ότι με αυτή την άποψη δείχνουν να συμφωνούν το τελευταίο διάστημα και στελέχη της ηγεσίας της ΕΚΤ κι αυτό είναι ίσως το πιο θετικό στοιχείο της όλης υπόθεσης.

Για την ιστορία, η διαρροή που γίνεται είναι ότι με αυτή τη θέση συμφωνεί πλέον ακόμα και ο  επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Μ. Κερέ.