Skip to main content

Πώς οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι συνδέονται με το ρωσικό αέριο

Η Αθήνα θα μπει στη διαδικασία συζήτησης της εισαγωγής της Μόσχας σε ελληνικούς σιδηρόδρομους υπό τον όρο ότι θα εξασφαλίσει απαραίτητα ανταλλάγματα

Η Μόσχα θέλει να μπει στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Με κάθε τρόπο. Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται αποκωδικοποιημένο πλέον από τη ρωσική πλευρά. Και στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν ήταν τελικά το γεγονός ότι ο εποπτεύων υφυπουργός τους, Μιχάλης Παπαδόπουλος, «ανέβηκε» μαζί με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Ρωσία, ως προπομπός της εκεί τελευταίας επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εννοείται ότι και η Αθήνα θα μπει στη διαδικασία συζήτησης μιας τέτοιας συμμετοχής, υπό τον όρο ότι θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα ανταλλάγματα. Εν πρώτοις από το μέτωπο του φυσικού αερίου. Ήδη, η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί σε όλα τα μέτωπα για να πετύχει το στόχο της. Προχθές, με επιστολή της στην ΕΕ πρότεινε την ανάσχεση των τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος με παρέμβαση στον προσωρινό μηχανισμό δικαιωμάτων ρύπων. Ζήτησε δηλαδή να γίνει ένα κλασικό hedging. Ωστόσο, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της ΕΕ δεν δέχθηκε ούτε καν να συζητήσει την πρόταση, απορρίπτοντας τη.

Την ίδια ώρα πληροφορούμαστε ότι δυο φορές αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων. Στη ατζέντα της; Η αξιοπιστία των λιγνιτικών μονάδων της χώρας, ενόψει του χειμώνα που έχει ήδη έρθει.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι όσο αυτή η εκκρεμότητα θα παραμένει, τόσο μιας σειρά από άλλα projects θα επηρεάζονται. Είτε θετικά είτε αρνητικά.