Skip to main content

Πώς η κυβέρνηση φτιάχνει εμπόδια στην ελληνική οικονομία

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά και προαναγγέλλουν ένα δυσοίωνο μέλλον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

Δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι οι αναλυτές – έλληνες και ξένοι – που θεωρούν ότι η μονομανία της Ελλάδας και ειδικότερα της κυβέρνησής της να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 7,6 δισ. ευρώ, θα λειτουργήσει τελικώς ως μπούμερανγκ σε όχι και τόσο μεγάλο βάθος χρόνου. Κι αυτό γιατί, όπως όλοι προβλέπουν, το χτύπημα θα είναι μεγάλο στο κομμάτι της ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα της «υστέρησης» κατά 1,55 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και της υπερσυγκράτησης των δαπανών ύψους 2,8 δισ. Και τα δύο παραπάνω νούμερα – τα οποία απηχούν στην εικόνα του προϋπολογισμού στο 11μηνο του έτους - αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν άλλους βασικούς δείκτες της οικονομίας, αλλά το πιθανότερο είναι πώς όταν αυτό αποτυπωθεί στην πράξη, θα είναι πολύ αργά.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά και προαναγγέλλουν ένα δυσοίωνο μέλλον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Κι αυτό γιατί βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση θα μπορεί να επαίρεται ότι έπιασε τους δύσκολους μεταμνημονιακούς στόχους, όμως η κληρονομιά που θα αφήσει στην επόμενη – που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019 – θα είναι κάτι παραπάνω από βαριά. Και θα ναρκοθετεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι αναλύσεις των μεγάλων ξένων οίκων δεν είναι ενθουσιώδεις, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί ευημερούν αλλά και το ότι η επιστροφή της χώρας στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων πάει συνεχώς από παράταση σε παράταση.