Skip to main content

P4: Πώς τέσσερις Θεσσαλονικείς έκαναν την κρίση ευκαιρία

Τέσσερις φίλοι με σπουδές και προϋπηρεσία στην Αγγλία έκαναν πράξη το όνειρο τους δημιουργώντας στη Θεσσαλονίκη εξειδικευμένη εταιρεία εν μέσω κρίσης

Τα φοιτητικά χρόνια στην Αγγλία, τα χρόνια... της αθωότητας για τέσσερις Θεσσαλονικείς, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για μια δυνατή φιλία που μετουσιώθηκε σε μια επιτυχημένη επιχειρηματική συνεργασία.

Η αρχιτέκτονας Αριάδνη Παρίση, ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Καλλίας, η δικηγόρος Ροδούλα Μιχαηλίδου και ο ηλεκτρονικός μηχανικός Γιώργος Παπαϊωάννου με σπουδές και στη διοίκηση επιχειρήσεων και στο μάρκετινγκ - μάνατζμεντ, αν και βίωσαν τη νοοτροπία του εξωτερικού, εργάστηκαν στο Λονδίνο, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, εν μέσω κρίσης, και να δημιουργήσουν τη P4, που παρέχει ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών από νομική υποστήριξη και επενδυτικές προτάσεις με πλήρη αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και διαχείριση κατασκευών.

Για τους τέσσερις φίλους η κρίση γεννά ευκαιρίες, αρκεί να τις ανακαλύψεις και να τις αδράξεις. Αυτή την πεποίθηση έκαναν πράξη και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά το ξεκίνημα της εταιρείας τους, διαθέτουν ένα δυνατό πορτφόλιο έργων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γερμανία και Λονδίνο.

Πρώτοι επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη η Αριάδνη, η Ροδούλα και ο Γιώργος. Διακρίνοντας  τις προοπτικές που διανοίγονταν στην αγορά ακινήτων και την κινητικότητα που καταγραφόταν από Βαλκάνιους και Ισραηλινούς που αναζητούσαν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, παρακίνησαν και τον Δημήτρη, που εξακολουθούσε να εργάζεται στο Λονδίνο, να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη.  Η P4 δημιουργήθηκε στις αρχές του 2015, στην οδό Μητροπόλεως 110.



«Ξεκινήσαμε με ανακαινίσεις σπιτιών και σήμερα αναλαμβάνουμε ορόφους και κτίρια. Κατά μέσο όρο κάθε χρονιά έχουμε αύξηση του όγκου δουλειάς κατά 50%» λέει ο Δημήτρης Καλλίας, υπογραμμίζοντας πως το 80% των πελατών τους είναι ξένοι επενδυτές από Ισραήλ και Βαλκάνια. Το 60% των εργασιών που αναλαμβάνουμε είναι στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται 20% σε Αθήνα και 20% σε Αγγλία και Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα η εταιρεία προσφέρει το συνολικό πακέτο των υπηρεσιών της, ενώ στο εξωτερικό αναλαμβάνει το κομμάτι της μελέτης και της κατασκευής.



«Πήραμε ένα ρίσκο που αποδίδει καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη» τονίζει ο Γιώργος Παπαϊωάννου επισημαίνοντας αναφερόμενος στους Ισραηλινούς επενδυτές, πως «αν και είναι δύσκολοι στις διαπραγματεύσεις εντούτοις τηρούν στο ακέραιο τη συμφωνία από τη στιγμή που θα συναφθεί». «Τους κερδίζεις δύσκολα, ωστόσο αν δουν αποδοτικότητα του έργου που η εταιρεία υλοποιεί, δημιουργείται μια οικογενειακή σχέση» σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης στην κτηματαγορά

Στην ερώτηση για το πως βλέπουν την εταιρεία τους την επόμενη πενταετία, και οι δυο απαντούν πως το μυστικό είναι να προβλέπεις τις τάσεις που δημιουργούνται για να μπορείς να είσαι μπροστά στις εξελίξεις.

Αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής αγοράς ακινήτων και οι δυο συμφωνούν πως έχει περιθώρια ανάπτυξης. Όσο οι επενδυτές θα διαβλέπουν πως υπάρχουν ευκαιρίες και χαμηλές προσφερόμενες τιμές στη χώρα και δη στη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουν να τοποθετούνται σε αυτή. Αν κάποια στιγμή επέλθει ο κορεσμός και οι τιμές δεν είναι πλέον δελεαστικές, όπως συνέβη για παράδειγμα στη Βαρκελώνη, τότε οι επενδυτές θα στραφούν σε άλλες περιοχές.



Ενδεικτικό της κινητικότητας είναι ο διπλασιασμός των τιμών που παρατηρείται σε δρόμους που αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές και στο παρελθόν φιλοξενούνταν βιοτεχνίες (πχ Πτολεμαίων, Συγγρού κ.α.). Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή του τμ πριν μία τριετία στους προαναφερθέντες δρόμους διαμορφωνόταν από 200 έως 300 ευρώ το τμ και σήμερα πωλείται μεταξύ 500 και 600 ευρώ.