Skip to main content

Οι προβλέψεις Σαρηγιάννη, ο Μητσοτάκης και η απόφαση για την αγορά

Eαν δεν συμβεί κάτι θεαματικό, η πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα έχει μέσο όρο κρουσμάτων ανά ημέρα γύρω στα 700, σύμφωνα με το μοντέλο Σαρηγιάννη

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ» λέει η γνωστή παροιμία, που ταυτόχρονα αποτελεί δημοσιογραφικό κλισέ, αλλά στην περίπτωση μας ταιριάζει γάντι. Δέκα μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας και οκτώ μήνες από τη στιγμή που η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη δημιούργησε ένα επιστημονικό εργαλείο και ξεκίνησε να ανακοινώνει τις εκτιμήσεις της για τον αριθμό των κρουσμάτων σε βάθος εβδομάδων, πέφτοντας μέσα με… ανατριχιαστική ακρίβεια, η Πολιτεία ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει τα στοιχεία και την εμπειρία της συγκεκριμένης μεθόδου, που αποδεικνύεται αξιόπιστη.

Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Σαρηγιάννη, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τα σενάρια για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ενόψει των Χριστουγέννων. Προφανώς στην τελική απόφαση της κυβέρνησης έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες –με κυριότερο την εισήγηση των λοιμοξιολόγων-, αλλά ως φαίνεται οι υπολογισμοί της ομάδας Σαρηγιάννη λειτούργησαν καταλυτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο πρωθυπουργός παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τα σενάρια που του παρουσίασε ο καθηγητής του ΑΠΘ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με βάση τα συγκεκριμένα μοντέλα εάν το λιανεμπόριο άνοιγε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, όπως ήταν η επικρατέστερη ημερομηνία, τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποφύγει το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, εάν δεν ήθελε να υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Με δεδομένο όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς ο κ. Μητσοτάκης για τη σημασία που έχει για την κοινωνία η λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων και η συνεπής προώθηση της μαθησιακής διαδικασίας, αλλά –παράλληλα- συνεκτιμώντας ότι γονείς και μαθητές έχουν φτάσει στα όρια τους, είναι σαφές ποια ήταν η βαρύνουσα άποψη στο συγκεκριμένο δίλημμα. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί, ότι ο πρωθυπουργός είναι αντίθετος με τη λογική του άνοιξε – κλείσε, άνοιξε - κλείσε, είτε αφορά την αγορά, είτε τα σχολεία και θα προσπαθήσει πάση θυσία να αποφύγει το… ακορντεόν. Οπότε η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα βαδίσει σε αυτή τη φάση στα σίγουρα σε σχέση με τον περιορισμό της πανδημίας προέκυψε περίπου σαν κάτι αυτονόητο.

Κρούσματα και εμβολιασμοί

Τα οριστικά δεδομένα για το ουσιαστικό κλείσιμο του λιανεμπορίου, όπως και των σχολείων, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου βρίσκονται τώρα στο μικροσκόπιο των μοντέλων που χρησιμοποιεί η ομάδα Σαρηγιάννη για τον υπολογισμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Το συμπέρασμα είναι ότι αν δεν συμβεί κάτι θεαματικό, η πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα έχει μέσο όρο κρουσμάτων ανά ημέρα γύρω στα 700, κάτι που σημαίνει ότι την εβδομάδα που ξεκινάει τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και μετά η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Η εικόνα που θα διαμορφωθεί θα παίξει ρόλο και στη χαρτογράφηση των εμβολιασμών και τα σχετικά σενάρια δουλεύει αυτή την περίοδο η ομάδα Σαρηγιάννη. Όπως λέει ο καθηγητής είναι εξόχως πιθανό η επιλογή της οριζόντιας κατανομής των εμβολίων όταν φτάσει η ώρα του γενικού πληθυσμού –δηλαδή αφού θα έχουν προηγηθεί οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς γενικότερα ομάδες- να μην είναι η καταλληλότερη για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο, όπου η δυναμική της πανδημίας θα παραμένει ισχυρή μέχρι τις 15 – 20 Ιανουαρίου και επομένως με στοχευμένους εμβολιασμούς αναχαιτιστεί γρηγορότερα.