Skip to main content

Πώς η πανδημία και οι περικοπές οδήγησαν σε αδιέξοδο το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο

Η φετινή αστοχία στην κατανομή της κρατικής επιδότησης είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνέψει η λειτουργία του Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο

Γράφει ο Σαλονικιός

Επισκέφθηκα χθες το Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι το οποίο έχει συμπληρώσει ήδη είκοσι χρόνια λειτουργίας, στη διάρκεια των οποίων προσέφερε στέγη, θαλπωρή, μόρφωση σε δεκάδες παιδιά οικογενειών που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να κρατήσουν δίπλα τους τα παιδιά τους. Σήμερα φιλοξενεί περίπου σαράντα παιδάκια, τα οποία φοιτούν σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της περιοχής Πλαγιαρίου και Τριλόφου.

Οι ιθύνοντες του Παιδικού Χωριού περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για την εξεύρεση πόρων, αλλά και τη συγκινητική ανταπόκριση πολλών επαγγελματιών της περιοχής καθώς και απλών πολιτών που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν την προσπάθειά τους με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα μια παρόμοια δομή, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό Βορείου Ελλάδας στο Φίλυρο. Ο λόγος είναι ότι οι διαθέσιμοι πόροι του εξαντλήθηκαν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες σε θέρμανση και διατροφή, για τα 38 παιδάκια τα οποία φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες το πρόβλημα προέκυψε καθώς το 2020 οι πόροι οι οποίοι διατέθηκαν στη δομή, από κάθε πηγή, χορηγίες και κρατική επιδότηση, ήταν μειωμένοι κατά περίπου 80%.

Η μείωση στις χορηγίες αποδίδεται στην πολύ κακή συγκυρία, καθώς μια σειρά επαγγελματίες, εταιρείες αλλά και απλοί πολίτες, είδαν τους τζίρους και τα εισοδήματά τους να μειώνονται εξ αιτίες της πανδημίας. Για την κρατική επιχορήγηση, όμως, δεν ισχύει το ίδιο καθώς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας διέθεσε για τις προνοιακές δομές της Κεντρικής Μακεδονίας 1,1 εκατ. ευρώ, όσα πάνω κάτω διέθετε και τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό Βορείου Ελλάδας κατέληξαν φέτος περίπου τα μισά χρήματα σε σχέση με πριν. Συγκεκριμένα, φέτος διατέθηκαν 49.665 ευρώ, έναντι 97.189 το 2019 και 99.030 το 2018. Είναι προφανές ότι υπήρξε κακός υπολογισμός ο οποίος οδήγησε σε περικοπή περίπου του 50% της κρατικής επιχορήγησης. Αυτό πλέον δεν αλλάζει, καθώς βρισκόμαστε ήδη στον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, τρόποι πάντα υπάρχουν. Είτε μέσω των έκτακτων βοηθημάτων και χορηγιών εκ μέρους της αυτοδιοίκησης (ήδη ΠΕΔ και δήμοι δραστηριοποιούνται) είτε μέσω άλλων δωρεών σε είδος, όπως αυτές που έκαναν τα ΕΛΠΕ διαθέτοντας πετρέλαιο, η Περιφέρεια, διαθέτοντας τρόφιμα, δεκάδες σύλλογοι κ.ο.κ. Καλό είναι, όμως, η φετινή αστοχία στην κατανομή της κρατικής επιδότησης, να ληφθεί υπόψη ενόψει της επόμενης χρονιάς γιατί, όπως φαίνεται, η συνεχιζόμενη πανδημία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αύξηση των χορηγιών από τις υπόλοιπες πηγές. Το αντίθετο μάλιστα.