Skip to main content

Πώς το φαινόμενο Airbnb επηρεάζει τις τιμές κατοικίας στη Θεσσαλονίκη

Ενδεικτικές τιμές κατοικιών ανά δημοτικό διαμέρισμα στον δήμο Θεσσαλονίκης - Από το 2019 αναμένονται οι πρώτες αυξήσεις στα ακίνητα.

«Σταθερή, διαχρονική αξία» για όσους διαθέτουν ή θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο, αποτελεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτικό στην οικονομική κρίση και στην καθίζηση στην αγορά διαμερισμάτων κατοικίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Βασιλείου, πολ. μηχανικό- οικονομολόγο και εκτιμητή (REV), οι τιμές στο Α’ Δημοτικό Διαμέρισμα- δηλαδή στο ιστορικό κέντρο και πιο συγκεκριμένα από το Βαρδάρη ως το Λευκό Πύργο και από την Αγίου Δημητρίου και τις Σαράντα Εκκλησιές μέχρι την Παραλία- είναι οι υψηλότερες από ό,τι στα πέντε άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα Θεσσαλονίκης. Το κέντρο....είναι κέντρο, αλλά τις τιμές ωθουν προς τα άνω και η Airbnb με τις άλλες τέτοιου τύπου πλατφόρμες που δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης εσόδων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Πιο συγκεκριμένα, το εύρος τιμών στο Α’ Δημοτικό Διαμέρισμα είναι μεταξύ 1.300- 5.700 ευρώ/τ.μ., όταν στο Β’ Διαμέρισμα ( δυτικά του Κέντρου) είναι μόλις μεταξύ 400-700 ευρώ/τ.μ., στο Γ’ Διαμέρισμα ( Άνω Πόλη, Επταπύργιο) είναι μεταξύ 500-1.000 ευρώ/τ.μ., στο Δ’ Διαμέρισμα (Τούμπα, Μαλακοπή) κυμαίνονται μεταξύ 600-1.200 ευρώ/τ.μ. , στο Ε’ Διαμέρισμα ( Φάληρο, Χαριλάου, Ντεπώ) μεταξύ 600-1.300 ευρώ/τ.μ. και, στο ΣΤ’ Διαμέρισμα (Τριανδρία) μεταξύ 600-900 ευρώ/τ.μ.

Όπως διαπιστώνεται βάσει των στοιχείων που αναλύει ο κ. Βασιλείου, οι χαμηλότερες τιμές στο κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι στα υψηλότερα επίπεδα τιμών μόνο σε άλλα δύο Δημοτικά Διαμερίσματα.

Αυτές οι συγκριτικά κατά πολύ υψηλότερες τιμές οφείλονται σε μία σειρά από λόγους. Πιο συγκεκριμένα οφείλονται στην απουσία νεόδμητων κατοικιών, στην δυνατότητα αξιοποίησης των διαμερισμάτων με την οικονομία διαμοιρασμού – Airbnb, στις μικτές χρήσεις, στη ζήτηση για διαμερίσματα μεσαία και μικρά που είναι και τα περισσότερα στις οικοδομές μεγάλης παλαιότητας.

Ειδικά για την επίδραση του Airbnb σημειώνεται ότι οι τιμές των ακινήτων στο κέντρο της πόλης, επηρεάζονται ανοδικά με αυξήσεις από 15% - 20% στις τιμές διαμερισμάτων, συνεπεία της αύξησης της διαθεσιμότητας μέσω sharing economy, με την αξιοποίηση του web.

 

 

Στατιστικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας

- Στις μεγάλες κατοικίες, άνω των 110τμ, υπάρχει το φαινόμενο των μειώσεων στις τιμές πώλησης.

- Στις πωλήσεις ακινήτων οι μειώσεις στις τιμές είναι περιορισμένες. Η χαμηλότερη τιμή πώλησης είναι 400 ευρώ/τ.μ. περίπου και η υψηλότερη στα 5.700 ευρώ/τ.μ περίπου.

- Και στις περιπτώσεις αγοράς κατοικιών προτιμήθηκαν τα παλαιότερα ακίνητα, της περιόδου 1955-1985 , αφού τα επέλεξε το 60% των αγοραστών.

- Στις πωλήσεις παρατηρείται ότι αγοράζονται ακίνητα μικρά και μεσαία, ενώ υπάρχει μικρή ζήτηση για τα πιο μεγάλα διαμερίσματα, άνω των 110 τ.μ.

 Αναλυτικότερα, κυριαρχούν στατιστικά στα τ.μ. :∙

-Διαμερίσματα 50τμ – 70τμ με 52%

- Διαμερίσματα 71τμ – 90τμ με 20%

- Διαμερίσματα 91τμ – 110τμ 22%

-  Διαμερίσματα πάνω από 110τμ με 7%.

Aύξηση τιμών από το 2019

H oικοδομή στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο κ. Βασιλείου στην ανάλυσή του,  αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2018, ένατη χρονιά από την εκδήλωση της κρίσης, ενώ η ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2019, πρώτη χρονιά αύξησης των τιμών ακινήτων μετά από δέκα χρόνια.

Μεγάλο μέρος της προσαρμογής τιμών έχει ήδη συμβεί και οι τιμές μπορεί να εισέλθουν σε μια φάση παρατεταμένης σταθεροποίησης. Στα πρώτα τρίμηνα του 2017, συμπληρώνει, οι μέσες τιμές εξακολούθησαν την προσαρμογή τους και η φθίνουσα φάση θα πρέπει να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.

Οι λόγοι για αυτή την μεσοπρόθεσμη προσδοκία είναι:

 i)οι τάσεις αυξήσεων των τιμών των ακινήτων σε προνομιακές περιοχές.

 ii)Το ποσοστό μείωσης των τιμών έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία τρίμηνα.

 iii)Προβλέπεται αυξημένο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες επενδυτές  το 2018.

 iv)Ευκαιρίες που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια λόγω της εκποίησης του μεγάλου, κυρίως αναξιοποίητου αποθέματος των Ελληνικών  Τραπεζών.

«Ο τομέας της αγοράς οικιστικών ακινήτων βρίσκεται σε σημείο καμπής και θα είναι μια ευκαιρία για μια ελκυστική επένδυση από το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά έχει επίγνωση ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα χρονικό ορίζοντα μεταξύ 5 και 10 ετών, ώστε να προσδοκούμε  περί το 2026  την εξίσωση των αξιών του έτους 2006» τονίζει ο εκτιμητής.