Skip to main content

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν νέα κίνηση στην ελληνική αγορά υγρών καυσίμων

Η Cetracore, με την εξαγορά του ομίλου Μαμιδάκη, απέκτησε τον έλεγχο της μεγαλύτερης δεξαμενής αποθήκευσης υγρών καυσίμων που βρίσκεται στη Θεσσαλονικ

Τι προκύπτει από μια προσεκτική εξέταση του μετοχολογίου της εταιρείας Cetracore που εξαγόρασε τον όμιλο Μαμιδάκη; Ότι η ρωσική Rosneft ελέγχει το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες φήμες της αγοράς που επιμένουν ότι στο παρασκήνιο την ελέγχει πλήρως, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει επισήμως από πουθενά, καθώς το 80% ελέγχεται από λουξεμβουργιανή εταιρεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Cetracore θέλει άμεσα να ελέγξει το 10% της ελληνικής λιανικής αγοράς πετρελαιοειδών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αργά ή γρήγορα, η εταιρεία θα προχωρήσει σε νέα εξαγορά επί ελληνικού εδάφους, αφού ο όμιλος Μαμιδάκη ελέγχει αυτή τη στιγμή μόλις το 1% της συγκεκριμένης αγοράς. Κατά συνέπεια, για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να γίνει άλλη μια κίνηση.

Εφόσον ο στόχος επιτευχθεί τότε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι η ρωσική Rosneft που θα προμηθεύει - με εισαγωγές - τα πρατήρια της Cetracore με τα προς πώληση υγρά καύσιμα. Το συμπέρασμα; Αν όλα τα παραπάνω επαληθευτούν στην πράξη, τότε οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να μπουν εμμέσως πλην σαφώς και στην αγορά πετρελαιοειδών στην χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η Cetracore, μέσω της εξαγοράς του ομίλου Μαμιδάκη, απέκτησε τον έλεγχο και της μεγαλύτερης δεξαμενής αποθήκευσης υγρών καυσίμων στα Βαλκάνια που βρίσκεται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.