Skip to main content

Πώς οι Βέλγοι έφτασαν στη σύλληψη του μακελάρη του Παρισιού

Ο Αμπντεσλάμ, ένας μικροκακοποιός που δεν έχει πολεμήσει ποτέ στη Συρία, θεωρείται ότι είχε τουλάχιστον ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου

Περίπου τέσσερις μήνες χρειάστηκε να περάσουν από τις πολύνεκρες επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι για να συλληφθεί ο «υπ' αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος» Σαλάχ Αμπντεσλάμ στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών.

Ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, Γάλλος μαροκινής καταγωγής, τραυματίσθηκε στο πόδι στη διάρκεια χθεσινής επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Βελγίου συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, από όπου εξήλθε σήμερα το πρωί.

Ο Αμπντεσλάμ, ένας μικροκακοποιός που ριζοσπαστικοποιήθηκε και δεν έχει πολεμήσει ποτέ στη Συρία, θεωρείται ότι είχε τουλάχιστον ρόλο-κλειδί στην οργάνωση των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Μερικές ημέρες πριν από τις επιθέσεις, είχε ενοικιάσει αυτοκίνητα και πολλές κατοικίες στην περιοχή του Παρισιού για τα μέλη της ομάδας που θα χτυπούσε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι αυτός που μετέφερε με αυτοκίνητο το βράδυ των επιθέσεων τους καμικάζι του Σταντ ντε Φρανς και στη συνέχεια εγκατέλειψε μια ζώνη με εκρηκτικά νότια της πρωτεύουσας, κάλεσε σε βοήθεια δύο φίλους του από τις Βρυξέλλες και κατάφερε να περάσει χωρίς να εντοπισθεί από τρία σημεία ελέγχου της αστυνομίας στον δρόμο της επιστροφής προς τις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια τα ίχνη του χάθηκαν για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

«Αυτή η μακροχρόνια διαφυγή του δεν αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών», δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος Γάλλος βουλευτής Αλέν Μαρσό σε συνέντευξή του σε εφημερίδες του γαλλικού ομίλου EBRA. «Είτε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ήταν πολύ πονηρός είτε οι βελγικές υπηρεσίες ήταν άσχετες, κάτι που είναι πιθανότερο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή του άρχισε αυτή την εβδομάδα, έπειτα από μια έρευνα ρουτίνας σε διαμέρισμα του Φόρεστ, μιας κοινότητας του Μόλενμπεκ. Ανταλλαγή πυρών είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους αστυνομικούς και τρεις ενόπλους που κρύβονταν εκεί. Η αστυνομία σκότωσε τον έναν, αλλά οι δύο συνεργοί του διέφυγαν. Μέσα στο διαμέρισμα, η αστυνομία ανακάλυψε τα αποτυπώματα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αλλά και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους, 11 γεμιστήρες για Καλάσνικοφ και πολλά πυρομαχικά.

Οι αρχές κατάλαβαν γρήγορα ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε, ο Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, ήταν, σύμφωνα με την εισαγγελία, ο καταζητούμενος για την επιμελητειακή υποστήριξη που είχε προσφέρει στους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού με την πλαστή ταυτοτητα Σαμίρ Μπουζίντ.

Μ' αυτό το ψεύτικο όνομα ο άνδρας που σκοτώθηκε είχε μεταβιβάσει 750 ευρώ από τις Βρυξέλλες στην Χάσνα Αϊτμπουλαχτσέν, την εξαδέλφη ενός από τους υπαρχηγούς των επιθέσεων, του Βέλγου τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, που σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου κατά την αστυνομική επίθεση στο κρησφύγετό του στο Σεν-Ντενί.

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κινείτο ακατάπαυστα στην Ευρώπη. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 ελέγχθηκε μαζί με τον δήθεν Σαμίρ Μπουζίντ στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα και στις 3 Οκτωβρίου στην Ουλμ (Γερμανία) με τον δήθεν Αμίν Σόκρι.

Κάποιος Σουφιάν Καγιάλ, ο οποίος είχε παρουσιάσει επίσης μια πλαστή ταυτότητα κατά τον έλεγχο της 9ης Σεπτεμβρίου, εξακολουθεί να διαφεύγει, όπως και ο 30χρονος Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος στις 11 Νοεμβρίου μαγνητοσκοπήθηκε σε πρατήριο βενζίνης στον αυτοκινητόδρομο μεταξυ Παρισιού και Βρυξελλών παρέα με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Μια μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε πραγματοποιηθεί στο Μόλενμπεκ τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις του Παρισιού. Σ' αυτή τη συνοικία των Βρυξελλών, όπου ζουν πολλοί μετανάστες, μεγάλωσαν ή διέμεναν πολλοί από τους ενόπλους που έσπειραν τον θάνατο στο Παρίσι. Για παράδειγμα εκεί είχαν μεγαλώσει ο Αμπααούντ και οι αδελφοί Αμπντεσλάμ, που ήταν παιδικοί φίλοι.

Ο αδελφός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο Μπραχίμ, ήταν ο ένας από τους τρεις ενόπλους που στις 13 Νοεμβρίου αιματοκύλισαν παρισινά εστιατόρια και καφετέριες. Στη συνέχεια είχε ανατινάξει μπροστά από ένα εστιατόριο τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Η οικογένειά του τον ενταφίασε στον μουσουλμανικό χώρο κοιμητηρίου στις βόρειες Βρυξέλλες.