Skip to main content

Πώς και πότε θα τα λάβουν οι εμβολιασμένοι νέοι έως 17 ετών τα δωρεάν 50 GB

Το πακέτο των 50 Gb για τους εφήβους 15 έως 17 ετών θα έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίησή του, δηλαδή σε κάθε μήνα κατανάλωση 10 Gb.

Με αίτηση στο gov.gr θα ενεργοποιείται η απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους έως 29, ενώ τα δωρεάν data για τους εφήβους, 15 έως 17 ετών, που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid θα «κουμπώσουν» στο Freedom Pass από τις 11 Οκτωβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η κατάργηση των τελών για τους νέους ως 29 ετών και η οριζόντια μείωσή τους θα αφαιρούν ετησίως ένα βάρος από τους πολίτες ύψους 68 εκατ. ευρώ.

«Τα δύο αυτά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και τα οποία εξειδικεύουμε σήμερα είναι σημαντικά τόσο με ουσιαστικό όσο και με συμβολικό χαρακτήρα», είπε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας σήμερα σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης την εξειδίκευση των μέτρων στην κινητή τηλεφωνία.

Ειδικότερα, το πακέτο των 50 Gb για τους εφήβους 15 έως 17 ετών θα έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίησή του, δηλαδή σε κάθε μήνα αντιστοιχεί κατανάλωση 10 Gb. Το πακέτο αφορά στους εφήβους εκείνους που έχουν κάνει την πρώτη τουλάχιστον δόση του εμβολίου ή τη μοναδική για την περίπτωση του Johnson & Johnson. Είναι διαθέσιμο από τις 11 Οκτωβρίου 2021.

Η ενεργοποίηση του πακέτου γίνεται μέσω του emvolio.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet του γονέα και τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου ή εναλλακτικά μέσω των ΚΕΠ όπου θα απαιτείται το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριο του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου τέκνου.

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα, ο οποίος και θα δηλώνει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου. Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρώνεται μία ημέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω SMS. Ως προς τη χρήση, το πακέτο πιστώνεται από τον πάροχο στο κινητό τηλέφωνο του δικαιούχου.

Μέχρι σήμερα, 370.146 νέοι και νέες έχουν εκδώσει το Freedom Pass από τις 28 Ιουνίου 2021 και, όπως σχολίασε ο υπουργός, θεωρείται ότι έχει συμβάλλει θετικά στην εξέλιξη του εμβολιασμού στους εφήβους. Σήμερα έχουν εμβολιαστεί 506.968 νέοι 18-25 ετών εκ των συνολικά 973.575 καταγεγραμμένων στη χώρα, δηλαδή το 52%. Είναι ενδεικτικό ότι πριν την ενεργοποίηση του Freedom Pass οι νέοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν μόλις στο 13,35%. Από την 11ηΟκτωβρίου σε αυτό προστίθεται λοιπόν και το πακέτων των 50 Gb για δωρεάν χρήση.

«Για εμάς αυτό είναι περισσότερο μια πράξη αναγνώρισης πέρα από οτιδήποτε άλλο» υπογράμμισε, παρουσιάζοντας την εφαρμογή του μέτρου ο υπουργός, τονίζοντας ότι η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού έχουν επηρεάσει σημαντικά τη νέα γενιά.

Η κατάργηση του τέλους για τους νέους ως 29 ετών

Όσον αφορά την κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους ηλικίας ως 29 ετών και την οριζόντια μείωση αυτού στο 10% για όλους τους υπόλοιπους συνδρομητές, τα μέτρα θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2022.

Η κατάργηση του τέλους που σήμερα κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού από 12% ως και 20%, θα αφορά έναν αριθμό ανά δικαιούχο. Για να πραγματοποιηθεί όμως, θα απαιτείται ειδική δήλωση για την εγγραφή στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας μέσωgov.grμε τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο τότε η αίτηση θα γίνεται από τον γονέα.

Όπως διευκρινίστηκε από τον υπουργό, η απαλλαγή από το τέλος κινητής θα ισχύσει και για τα καρτοκινητά εκτός από τα συμβόλαιο και τα καρτοσυμβόλαια. Επίσης, η έκπτωση θα μεταφέρεται σε επόμενους παρόχους σε περίπτωση φορητότητας και αφορά έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο.

Όσον αφορά δε στη μείωση των τελών για τους άνω των 30 ετών, αυτοί δεν απαιτείται να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια. Αυτή θα γίνει αυτόματα στον λογαριασμό τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, το όφελος είναι μεταξύ 2-10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό, ανάλογα με το ύψος του.

Πηγή: ΟΤ