Skip to main content

Το ορόσημο για τα F-35 και το ελληνικό λόμπινγκ στο Κογκρέσο

Στο Κογκρέσο λειτουργούν ήδη επτά διαφορετικές ομάδες λόμπινγκ, που αντιδρούν στη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35

Είναι γεγονός: Το ελληνικό Πεντάγωνο ζει από τώρα σε ρυθμούς F-35. Οι συνήθως καλά ενημερωμένες στρατιωτικές πηγές του «Τειρεσία» υποστηρίζουν μάλιστα ότι μια πρώτη συζήτηση για την περίπτωση τους, στο υπουργείο Άμυνας, με στελέχη της κατασκευάστριας αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin, έγινε ήδη και για την ακρίβεια λίγες μέρες μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ουάσιγκτον, εκεί γύρω στα τέλη Μαΐου. Απόδειξη ότι οι αμερικανοί δεν αστειεύονται σ' αυτή την περίπτωση. Αρκεί να μην αστειεύονται και οι «δικοί μας». Κι έτσι να προλάβουμε το ορόσημο του 2030 – 2032 και να αποκτήσουμε τα πέμπτης γενιάς αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, προλαβαίνοντας και τους Τούρκους «στη στροφή». Γιατί, ας μην κοροιδευόμαστε. Κάποια στιγμή η Άγκυρα θα εξασφαλίσει – κι αυτή – τη σχετική παραγγελία.

Πότε; Ένα καλό ορόσημο είναι οι επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Αν τον Νοέμβριο, οπότε είναι προγραμματισμένες, οι ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία – όπως αναμένεται – τότε οι ισορροπίες στο κορυφαίο νομοθετικό όργανο των ΗΠΑ θα αλλάξουν. Κι έτσι, η Ελλάδα θα πάψει να απολαμβάνει της προνομιακής μεταχείρισης που τυγχάνει σήμερα. Γι' αυτό και στην Αθήνα, το ξέρουν πως ό,τι είναι να κάνουν θα πρέπει να το κάνουν ως το τέλος Οκτωβρίου. Γι αυτό και οι μήνες που ακολουθούν θα είναι «πυκνοί» από πλευράς εξελίξεων, σχεδόν σε όλα τα εξοπλιστικά μέτωπα.

Η προετοιμασία που γίνεται, πάντως, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και φτάνει σε βάθος. Για παράδειγμα, στο Κογκρέσο αυτή τη στιγμή λειτουργούν επτά διαφορετικές ομάδες λόμπινγκ, που αντιδρούν στη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 και στηρίζουν το αντίστοιχο ελληνικό. Πρόκειται για λόμπι που εκπροσωπούν την Κύπρο, την Αρμενία και τους Κούρδους, δυο ομάδες με θρησκευτικό προσανατολισμό (μεταξύ των οποίων και το εβραϊκό) και ένα που δηλώνει πως ασχολείται με την προστασία των συμφερόντων της Δύσης στη Μέση Ανατολή. Και βέβαια, το ελληνοαμερικανικό (κυρίως υπό τον Έντι Ζεμενίδης, αλλά και όχι μόνο).

Υπάρχουν επίσης και πρόσωπα – κλειδιά, που κινούνται στο παρασκήνιο, υπέρ των ελληνικών συμφερόντων πάντα. Όπως ο Σταν Γκρίνμπεργκ, ο διάσημος αμερικανός σύμβουλος πολιτικής στρατηγικής, που βρίσκεται δίπλα στον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τις περασμένες εκλογές. Ο εν λόγω, δεν εμφανίστηκε βεβαίως δημόσια (αλλά κινήθηκε μόνο παρασκηνιακά) και κατά την τελευταία πρωθυπουργική επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, αλλά «εκπροσωπήθηκε» από τη σύζυγο του, τη βουλευτή των Δημοκρατικών, Ρόζα Ντελάουρο.