Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μια δράση που γεννήθηκε στην καραντίνα και βοηθάει νέους

Δύο σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού προσφέρουν δωρεάν συνεδρίες με στόχο να υποστηρίξουν νέους που θέλουν να χτίσουν την καριέρα τους.

Ήταν Νοέμβριος ακόμα όταν δύο Θεσσαλονικείς, που ασχολούνται με τη συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού, σκεφτόντουσαν πώς μπορούσαν να βοηθήσουν τη νέα γενιά που στα μάτια τους αντιμετώπιζε ένα κοινό πρόβλημα: πολλοί αξιόλογοι νέοι με ικανότητες και πτυχία δεν είχαν ένα γενικό πλάνο του τι θέλουν να κάνουν επαγγελματικά στη ζωή τους με αποτέλεσμα να προχωρούν σε αποσπασματικές κινήσεις στην εκπαίδευση και την καριέρα τους που δεν τους οδηγούσαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν η καραντίνα έφερε ελεύθερο χρόνο στα χέρια τους, ο Κώστας Σιμιτόπουλος, ο οποίος παράλληλα εργάζεται και στη δομή προσφύγων στα Διαβατά, και ο Βαγγέλης Σιδέρης αποφάσισαν να κάνουν κάτι για το πρόβλημα που είχαν εντοπίσει και έτσι ξεκίνησαν δωρεάν ατομικές συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού μέσω διαδικτύου. Τον Μάρτιο ήρθαν σε επαφή με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Συμμετέχω», η οποία υποστήριξε τη δράση τους. «Την πρώτη εβδομάδα λάβαμε 80-90 αιτήσεις και ήμασταν μόνο οι δυο μας. Έτσι, είπαμε “γιατί να το κάνουμε μόνοι μας;” και κάναμε ανοιχτό κάλεσμα», τόνισε ο κ. Σιμιτόπουλος, μιλώντας στη Voria.gr. Στο κάλεσμα που απηύθυναν οι δύο άνδρες, ανταποκρίθηκαν αρκετοί σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού και έτσι σχηματίστηκε μια ομάδα 20 επαγγελματιών που πραγματοποιούν δύο με τρεις συνεδρίες ανα άτομο. Οι αιτήσεις πλέον έχουν ξεπεράσει τις 200, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σημιτόπουλος, το συνηθισμένο προφίλ των νέων που προσεγγίζουν την υπηρεσία είναι νέοι 26-27 ετών που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους. «Η υπηρεσία μας ουσιαστικά θέλει να ξεμπλοκάρει αυτούς τους νέους, θέτοντας τις δύσκολες ερωτήσεις που ενδέχεται να μην μπορούν να θέσουν στον εαυτό τους», σημειώνει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η υπηρεσία που προσφέρεται λειτουργεί ως ένας καθρέφτης. Στην πρώτη συνεδρία, γίνεται μια πρώτη συζήτηση με τον ενδιαφερόμενο και στη μία ή στις δύο επόμενες, σχεδιάζεται ένα πλάνο καριέρας και τίθεται ένα χρονοδιάγραμμα μαζί με τον νέο για τα επόμενα βήματά του.

Όπως παρατηρεί ο κ. Σιμιτόπουλος, οι νέοι δεν θέλουν απλά δουλειά, θέλουν να αισθάνονται ότι πάνε με χαρά στη δουλειά, ότι υπάρχει νόημα σε αυτό που κάνουν. «Πολύ συχνά χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν τον στόχο ή τον τρόπο που βλέπουν τη δουλειά τους», παραδέχεται ο ίδιος συμπληρώνοντας ωστόσο πως στον κόσμο που ζούμε δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο κ. Σιμιτόπουλος εξηγεί ότι το ζήτημα της καριέρας είναι σημαντικό καθώς το θέμα της εργασίας πέρα από ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας, επηρεάζει πολλούς τομείς, όπως τα οικονομικά, τα συναισθηματικά, την ψυχική και τη σωματική υγεία. «Μια συνάδελφος μας λέει πως όλοι έχουμε ένα δαιμόνιο μέσα μας, ένα ταλέντο που κατά βάθος το ξέρουμε. Αν δεν κάνουμε κάτι, το δαιμόνιο αυτό γίνεται δαίμονας και μπορεί να προκαλέσει διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα», υπογραμμίζει.

«Φανταζόμασταν ότι υπήρχε αυτή η ανάγκη και επαληθευτήκαμε. Βλέπουμε παιδιά να βοηθιούνται», δηλώνει ο κ. Σιμιτόπουλος. Αυτή εξάλλου είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον ίδιο και τους συναδέλφους του. «Σε αυτή τη φάση δεν με επηρεάζει ο χρόνος που δίνω. Είναι το μεράκι μου. Εμείς έχουμε δώσει διαφορετικό όρο στην καριέρα, για εμάς είναι αυτό που έχεις να δώσεις εκεί έξω. Όταν το κάνω αυτό, είμαι ο εαυτός μου», σημειώνει.

Στις διαδικτυακές συνεδρίες μπορούν να συμμετέχουν νέοι από 18 έως 29 ετών. Μπορούν να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά στη σελίδα της οργάνωσης «Συμμετέχω» (δείτε εδώ).